Meer doen, minder pijn?

Meer doen, minder pijn?

9 min. leestijd

Louis

Louis Zantema

20 April 2020

Louis is GZ-Psycholoog met een grote passie voor gaming. Een speltraining die therapie biedt is het meest waardevolle wat je dan kunt ontwikkelen: juist voor pijnklachten, die zich op het interessante snijvlak van lichaam en geest bevinden. Zijn streven is zichzelf als therapeut overbodig te maken.

Een van de belangrijkste strategieën in het vergroten van de grip op pijn, is actiever te worden. Hoe kan het dat ‘meer doen’ tot minder pijn kan leiden, hoe bouw je dat op, en welke activiteit kies je dan? 

De beste strategie

Zoals je wellicht al weet, ontstaat pijn in de hersenen. Hoe je bevoelt, wat je denkt, waar je aandacht is en wat je doet, heeft allemaal invloed op jouw pijn! Jouw hersenen zijn er van overtuigd dat er gevaar dreigt, en maken pijn aan.

De beste strategie om aan je pijn te werken, heeft invloed op al deze vier gebieden. De beste strategie is om actiever te worden. Als je de juiste activiteit kiest om uit te breiden, heeft dit het meeste invloed! 

meer-doen-minder-pijn-hoe-werkt-dat

Welke activiteit moet je kiezen?

Voor het sterkste effect, is het belangrijk om een activiteit te kiezen die jouw hersenen er van overtuigt dat er niet steeds ‘gevaar’ dreigt. Dat klinkt misschien wat vreemd, maar laat het me uitleggen voor de vier verschillende gebieden.

Gedachten: Als je een activiteit onderneemt waar je je goed door voelt en die je leuk vindt om te ondernemen, zullen er minder negatieve gedachten door je hoofd gaan. En negatieve gedachten dragen juist bij aan het gevoel van gevaar. 

Voelen: Voor je gevoel geldt hetzelfde, als je slecht in je vel zit, zullen je hersenen mogelijk sneller ‘gevaar!’ roepen en pijn aanmaken. Door activiteiten te ondernemen die jou een goed of ontspannen gevoel geven, staan positieve gevoelens meer op de voorgrond.

Aandacht: Hoe meer aandacht voor je pijn, hoe meer je de pijn voelt. Kies dus een activiteit waar je makkelijk je aandacht naartoe kunt brengen - en kies geen saaie activiteit! 

Doen: Deze stap is wel duidelijk. Door te doen, heb je invloed op veel gebieden die betrokken zijn bij het ontstaan van pijn. Kies dus een activiteit die je leuk vindt om te doen en kijk of je deze kunt uitbreiden.

Hoe breid ik mijn activiteit uit?

Hieronder staan een aantal stappen om jouw waardevolle activiteit uit te breiden. Als het lukt, is het zeker goed om activiteiten op te pakken waarbij je in beweging moet komen! 

  • Kijk eens naar doelen die je graag zou willen bereiken in jouw leven. Zitten daar doelen tussen waarvoor je een bepaalde activiteit zou moeten oppakken? Kies een doel om aan te werken.
  • Kijk de komende dagen hoe lang je deze activiteit makkelijk vol kunt houden. Ga jezelf dus niet ‘pushen’ om meteen vooruitgang te willen boeken. Nee, kijk eerst eens wat je nu kunt, en noteer dat per keer. Waar ligt jouw basis?
  • Kies de activiteit die je wil uitbreiden en bepaal jouw basis
  • Kies een kleine stap om per keer de activiteit uit te breiden. Elke keer 30 seconden langer, of misschien 50 meter? 
  • Ga aan de slag! En kijk of het lukt je te houden aan het schema
  • Belangrijk! Laat het niet van je pijn afhangen of je wel of niet bezig gaat. Je kunt prima iets rustiger aandoen als je last hebt, maar het is belangrijk om het niet volledig van je pijn af te laten hangen of je wel of niet gaat bewegen

Deel dit artikel