Wat angst voor honden ons over pijn kan vertellen

Wat angst voor honden ons over pijn kan vertellen

7 min. leestijd

Louis

Louis Zantema

24 April 2020

Louis is GZ-Psycholoog met een grote passie voor gaming. Een speltraining die therapie biedt is het meest waardevolle wat je dan kunt ontwikkelen: juist voor pijnklachten, die zich op het interessante snijvlak van lichaam en geest bevinden. Zijn streven is zichzelf als therapeut overbodig te maken.

Wat zou je iemand adviseren die bang is voor honden, en van deze angst af wil? 

Denk hier eens over na, voor je verder leest!

De kans is groot, dat je diegene zou adviseren om meer met honden om te gaan. Misschien eerst op een afstandje, steeds wat dichterbij. Oefenen met rustige en lieve honden, en langzaam uitbreiden. De angst stukje voor stukje langzaam overwinnen, totdat hij of zij niet meer bang is voor honden.

Wat zou je iemand adviseren die chronische pijn heeft, en van zijn pijn af wil?

Denk hier eens over na.

Angst en pijn hebben bijzonder veel overeenkomsten. Ze voelen anders, maar beide zijn het ‘beschermingsmechanismen’. Sterker nog, in beide gevallen roept het brein te vroeg ‘GEVAAR!’, om verschillende redenen.  In het geval van de hond, omdat het brein er van overtuigd is dat (alle) honden gaan bijten.

In het geval van pijn is het brein er van overtuigd dat het lichaam beschermd moet worden tegen (dreigende) schade.

Het vervelende is, dat het brein het, in beide voorbeelden, niet juist heeft. De meeste honden bijten niet en bij de meeste mensen met chronische pijn is er geen sprake van (dreigende) schade op momenten van pijn. Het brein roept dus te vroeg ‘GEVAAR!’.

De enige manier waarop het brein angst en pijn afleert, is door dingen anders te doen. Waar iemand bij angst voor honden zich moet bloot stellen aan honden, moet iemand met chronische pijn zich bloot stellen aan de pijn. 

Dat kan op verschillende manieren

1. Langzaam activiteiten uitbreiden die moeizaam gaan. Bouw de activiteiten in kleine stapjes uit om je brein te bewijzen dat het gevaar geweken is en het geen pijn meer hoeft aan te maken.

2. Leer je aandacht bewust op je pijnlijke plekken te richten. Ontdek hoe je stil kunt staan bij je pijn, deze kunt verkennen en misschien zelfs accepteren. Wanneer je pijn kunt accepteren, zal dit een teken voor het brein zijn dat het gevaar geweken is. 

Wil je zelf je pijnprobleem aanpakken, dan zit er niks anders op dan (vriendelijk) de confrontatie aan te gaan met je eigen pijn!

Een oefening die kan helpen om de aandacht op je eigen lichaam te leren richten is de bodyscan, een oefening uit de mindfulness. Voor alle oefeningen op deze pagina geldt, dat het effect groter wordt naarmate je een oefening vaker doet. 

 

Deel dit artikel