Plezier tegen Pijn: Theorie

Plezier tegen Pijn: Theorie

6 min. leestijd

Louis

Louis Zantema

13 januari 2020

Louis is GZ-Psycholoog met een grote passie voor gaming. Een speltraining die therapie biedt is het meest waardevolle wat je dan kunt ontwikkelen: juist voor pijnklachten, die zich op het interessante snijvlak van lichaam en geest bevinden. Zijn streven is zichzelf als therapeut overbodig te maken.

Hoe komt het dat plezier hebben tegen pijn kan werken? Lees over het beschermende brein en hoe plezier je kan helpen.

Het beschermende brein

Zoals je misschien weet, spelen de hersenen een belangrijke rol bij pijn. Of jouw pijn nu lichamelijk is, of je niet goed in je vel zit. Je hersenen proberen jou te beschermen. Een paar voorbeelden:

  • Door pijn te maken proberen je hersenen jou te beschermen tegen mogelijke schade aan je lichaam.
  • Door angst te maken proberen je hersenen jou te beschermen tegen gevaarlijke dingen.
  • Door een burnout te maken proberen je hersenen jou ervoor te beschermen dat je nog langer op dezelfde manier doorgaat in je werk of leven. 

Best handig, dat beschermende brein. Totdat je brein jou teveel wil beschermen. Dat is wat veel gebeurt bij chronische pijn. Het brein is zo gedreven geworden om je te beschermen, dat het steeds pijn aanmaakt…

Positiviteit en het brein

Helpt positiviteit dan bij pijn? Op verschillende manieren. Als je je goed voelt, werkt je brein anders dan wanneer je je niet goed voelt. Het is bijvoorbeeld makkelijker om de aandacht minder op je pijn of problemen te richten. Ook maakt je brein, als je je goed voelt, stoffen aan die ervoor kunnen zorgen dat je minder lat hebt. 

Je zou het zo kunnen zien: positiviteit maakt het voor je brein veel lastiger om zich bezig te houden met gevaar of schade.

Hoe word je positiever?

Of je je positief en tevreden voelt, kun je tot op zekere hoogte zelf beïnvloeden. De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar geluk. De conclusie: niet de dingen die we hebben (geld, status, spullen, enzovoort) maken ons gelukkig. De manier waarop we zelf in het leven staan en hoe we denken, beïnvloedt ons geluk nog het meest.

In dit filmpje zie je hoe je jouw brein kunt trainen om positiviteit sneller op te merken. 
 

 

Deel dit artikel