Mooie herinneringen en pijn: Oefening

Mooie herinneringen en pijn: Oefening

8 min. leestijd

Louis

Louis Zantema

6 April 2020

Louis is GZ-Psycholoog met een grote passie voor gaming. Een speltraining die therapie biedt is het meest waardevolle wat je dan kunt ontwikkelen: juist voor pijnklachten, die zich op het interessante snijvlak van lichaam en geest bevinden. Zijn streven is zichzelf als therapeut overbodig te maken.

 Pijn is een gevoel dat je hersenen kunnen versterken wanneer je niet goed in je vel zit, als je je gespannen of gestrest voelt. Hoe kun je jouw gevoel veranderen? In deze blog een oefening waarbij je gebruik maakt van een herinnering.

Je kunt zelf iets aan je gevoel doen

Gelukkig zijn er manieren waardoor je jouw gevoel kunt veranderen. Je gaat in de volgende oefening terug naar mooie herinneringen om je eigen gevoel te veranderen. Lees de oefening eerst een keer goed door, voordat je deze gaat doen. 

 

Oefening 

Als je het makkelijker vindt, kun je tijdens deze oefening je ogen op 1 punt richten, of even dichtdoen. 

Dan mag je nu op zoek gaan naar de mooiste herinneringen die je hebt. Misschien van een mooie reis, een vakantie… of gewoon een moment waarop jij je gelukkig voelde dat je nu te binnen schiet. Of een moment waarop je je echt trots voelde.

Heb je de herinnering te pakken? 

Denk terug aan deze herinnering, en kijk of je aan zoveel mogelijk details terug kunt denken. Hoe ziet jou herinnering er uit? Wat zie je, als je hier aan terugdenkt? Wat gebeurde er om je heen? Wie waren er bij je, of was je juist alleen? Hoe was het weer? 

En wat hoorde je toen? Was het stil, of waren er juist allemaal geluiden om je heen? Welke geluiden waren er…?

Weet je nog hoe het voelde? Voelde je lichaam kalm, of juist vol positieve energie? Kun je iets van die kalmte of energie ook nu weer voelen?

Speel de herinnering voor jezelf af, misschien vol beweging – of stil als een foto. En als je aandacht even weg glipt, geen zorgen! Breng je aandacht gewoon weer terug naar de mooie herinnering. 

En zo richt je je volledig op die positieve herinnering. Alsof je het opnieuw meemaakt. En merk hoe deze herinnering jou ook nu misschien wel positief beïnvloedt. Hoe je gevoel meegaat op de positieve herinnering. 

Kijk of je tijdens de oefening zoveel mogelijk zintuigen actief kunt maken. Probeer te herleven wat je zag, voelde, hoorde en misschien zelfs wel rook. Probeer dit een aantal minuten vol te houden! Wanneer je afdwaalt (wat meestal vaak gebeurt), breng je de aandacht steeds rustig weer terug naar de herinnering.

good memories and pain

Herinneringen in het dagelijks leven gebruiken

Op die manier kun je, ook in het echte leven, gebruik maken van positieve herinneringen. Je hersenen zijn in sommige opzichten niet zo slim – ze hebben het vaak niet door of iets ‘echt’ is, of dat je ergens aan terug denkt, en nemen het positieve gevoel van een herinnering dan zomaar over. Het kan dus geen kwaad om op rotmomenten even de tijd voor jezelf te nemen om terug te gaan naar een herinnering waar je wel blij van wordt. 

Deel dit artikel