Kun je nog feest vieren met pijn?

Kun je nog feest vieren met pijn?

6 min. leestijd

Louis

Louis Zantema

7 April 2020

Louis is GZ-Psycholoog met een grote passie voor gaming. Een speltraining die therapie biedt is het meest waardevolle wat je dan kunt ontwikkelen: juist voor pijnklachten, die zich op het interessante snijvlak van lichaam en geest bevinden. Zijn streven is zichzelf als therapeut overbodig te maken.

Pijnklachten kunnen je leven flink verzieken. Soms lijkt niks nog te lukken zonder pijn. Alles wat leuk was, kan niet meer of geeft alleen maar meer pijn. Kun je eigenlijk nog feest vieren met pijn?

Angst voor feestjes

Een van de dingen die ik helaas veel heb zien gebeuren, is dat mensen met pijn steeds banger worden voor de pijn. Dat is logisch, zeker als je een paar keer flink veel pijn hebt gehad na een leuk uitje of feestje. Bij het volgende feestje denken je hersenen meteen terug aan de keren dat het mis ging. 

Jouw hersenen proberen jou te beschermen op die momenten! Ze willen niet dat je meer pijn hebt. Dus maken ze angststofjes aan, zodat jij misschien wel thuis blijft. Sterker nog, onze hersenen herinneren slechte ervaringen wel zeven keer beter dan goede ervaringen! Een vervelende pijn ervaring wordt pas hersteld door zeven goede ervaringen…

feest-vieren-met-pijn

Wat moet je dan doen?

Als je veel last hebt gehad na een dagje uit, een feestje of een andere sociale activiteit, is het goed om te kijken wat er gebeurd is. Ben je misschien je grenzen over gegaan? Heb je teveel gedaan, waardoor de pijn toenam? Als dat het geval is, kun je kijken of je een volgende keer het misschien anders kunt aanpakken. Iets vaker rust nemen, dingen iets anders plannen…. 

Dat is een goed, maar vooral ook saai antwoord! Het beste antwoord is dat leuke dingen doen en feestjes vieren met pijn juist ontzettend belangrijk is. Plezier helpt je hersenen als je pijn hebt. 

Wanneer je meegaat in ‘de bescherming’ van je hersenen, worden deze steeds gevoeliger! Elke keer als je besluit iets niet te doen, zegt jouw pijn alarmcentrum: ‘zie je wel dat ik gelijk had? De wereld is gevaarlijk!’. Bij wijze van spreken… Het is dus erg belangrijk dat je je hersenen ook regelmatig laat weten dat jij het daar niet mee eens bent. 

Wat is het jouw waard?

Ik kan niet garanderen dat je pijn niet (even) erger is na een feestje of leuke activiteit. Feest vieren met pijn is moeilijker dan zonder. De belangrijkste vraag, is of wat het je waard is. Wat levert het je op aan mooie momenten (plusjes) en mogelijke pijn (minnetjes). 

Deel dit artikel