Deze week heb je kunnen oefenen met een belangrijke pijn oefening: langzaam je inspanning uitbreiden en grenzen verleggen. Maar hoe kan het nou dat je zoveel sneller pijn voelt dan eerder, en zoveel minder kunt dan voorheen?
Het bergmodel
Om dit uit te leggen wordt vaak het ‘bergmodel’ gebruikt. Je zou het zo kunnen zien: normaal gesproken voelde je pijn als je je flink inspande. Vaak is dit wanneer je letterlijk op de top van je kunnen presteert. We vinden het niet vreemd om bijvoorbeeld spierpijn te hebben na hard te hebben gesport.
Na een ongeval, of schade aan het lichaam, kan de grens waarop iemand pijn voelt verschuiven. Bij veel minder inspanning voel je al sneller pijn, omdat je brein je wil beschermen voor (nog een keer) dezelfde schade.
Het lastige is, dat je hoofd nog weet wat je eerder kon. Misschien heb je ook wel allemaal verplichtingen, zoals misschien je werk of het huishouden, die ervoor zorgen dat je snel boven de grens komt waarop je pijn voelt.
Het is dus erg moeilijk om langzaam op te bouwen, en je nieuwe ‘ondergrens’ waarop je pijn voelt te accepteren. In het volgende plaatje zie je hoe dat werkt:
Mocht je meer willen weten over het ontstaan van pijn in je lichaam, dan raad ik het ‘Begrijp de Pijn’ van Moseley en Butler aan. Een diepgaand en soms zelfs wat lastig boek, maar er wordt goed uitgelegd hoe chronische pijn ontstaat en werkt!