Hoe kan het dat je veel pijn voelt?

Hoe kan het dat je veel pijn voelt?

8 min. leestijd

Louis

Louis Zantema

17 April 2020

Louis is GZ-Psycholoog met een grote passie voor gaming. Een speltraining die therapie biedt is het meest waardevolle wat je dan kunt ontwikkelen: juist voor pijnklachten, die zich op het interessante snijvlak van lichaam en geest bevinden. Zijn streven is zichzelf als therapeut overbodig te maken.

Jouw beleving van pijn kan erg wisselend zijn. Soms doe je weinig en heb je veel pijn, en andere keer heb je misschien minder gedaan terwijl je wel ineens veel pijnklachten hebt. Wat maakt dat je meer of minder pijn kunt voelen?

Verhaal: De bouwvakker en de spijker

Hoe pijn kan werken, is met het volgende waargebeurde verhaal goed uit te leggen:

Op een dag stapte een bouwvakker op de werkplaats op een grote spijker. Hij stapte er zo hard op, dat de spijker aan de andere kant van de schoen er weer uit kwam steken! De bouwvakker gilde het uit van de pijn. Met een ambulance werd hij zo snel mogelijk afgevoerd naar het ziekenhuis. Hij werd verdoofd, en op de operatietafel gelegd. Toen de schoen daar weg werd gezaagd, kwam de arts tot een ontdekking. De spijker was precies tussen de tenen van de bouwvakker gegaan! 

Er was dus geen schade, maar wel had de bouwvakker pijn gevoeld… Hoe kan zoiets?

Hoe pijn ontstaat

De hersenen maken pijn, wanneer ze de /inschatting/ maken dat er gevaar is. Niet alleen de prikkels uit het lichaam bepalen de pijn. De hersenen gaan op zoek naar andere informatie om te besluiten of er echt een dreiging is.

Andere bronnen van informatie zijn, zoals je ook in het plaatje kunt zien:

voelt-meer-pijn

 

Hoe kan de bouwvakker pijn gevoeld hebben?

Als je naar bovenstaand voorbeeld kijkt, kun je je misschien voorstellen dat de bouwvakker in het voorbeeld toch pijn gevoeld heeft. Hij heeft zijn spieren misschien wel aangespannen. Hij zal bang geworden zijn, kreeg stress. Misschien dacht hij wel dat hij zijn werk moest opgeven (doemdenken). De aandacht ging meteen naar zijn voet. Hij zal misschien wel niet meer op zijn voet hebben durven staan en is beweging gaan vermijden. Op die manier zijn er allemaal zaken geweest die het gevoel van gevaar in het brein van de bouwvakker versterkten - en voelde hij toch pijn!

Hoe zit dit bij jou?

Op precies dezelfde manier als bij de bouwvakker, kan chronische pijn erger worden door oorzaken die niet direct met het lichaam te maken hebben. Misschien een angst om jezelf te belasten? Somberheid, denken dat het nooit meer beter wordt… Of misschien heel veel aandacht voor je eigen pijn, of slecht slapen. 

Reducept, en deze blog, richten zich op al die factoren. Hoe kun je pijn verminderen zonder medische ingrepen? Hoe kun je je hersenen als het ware ‘resetten’ - zodat ze minder snel de conclusie trekken dat er gevaar is? Ontdek het in Reducept en op deze blog!

Deel dit artikel