Goede voornemens volhouden

Goede voornemens volhouden

7 min. leestijd

Louis

Louis Zantema

24 April 2020

Louis is GZ-Psycholoog met een grote passie voor gaming. Een speltraining die therapie biedt is het meest waardevolle wat je dan kunt ontwikkelen: juist voor pijnklachten, die zich op het interessante snijvlak van lichaam en geest bevinden. Zijn streven is zichzelf als therapeut overbodig te maken.

De eerste dagen van januari zijn al vervlogen. Heb jij goede voornemens, en hoe ga jij je goede voornemens volhouden? 

De moeilijkheid van goede voornemens volhouden

Het klinkt zo makkelijk. Meer bewegen, gezonder eten, eerder naar bed, minder op de telefoon, meer lezen, minder TV… en ga zo maar door. Er zijn genoeg gezonde gewoontes die onze buffer voor een gezonder en leuker leven kunnen opvullen. 

Wat maakt dit dan toch zo lastig? Dat heeft vooral met het deel van de hersenen te maken waar onze gevoelens ontstaan, het emotionele brein. De meeste dingen die minder goed voor ons zijn, geven op de korte termijn een beter gevoel. TV kijken voelt beter dan sporten, ongezond eten beter dan gezond, Facebook is spannender dan de krant, en ga zo maar door. De ‘slechte gewoontes’ zijn vaak gewoontes die snel een beloning geven. 

Goede gewoontes, leveren vaak niet meteen een goed gevoel op. Het kost moeite om ze vol te houden en pas na lange tijd merk je verschil. Goede voornemens volhouden is dus een stuk lastiger. Het deel van de hersenen van gevoelens ontstaan, wint van het ‘verstandige gedeelte’….

resolutions-2020

Gaat goede voornemens volhouden dan ooit lukken? 

Goede voornemens volhouden is toch echt wel mogelijk. Je hebt zelf vast ook wel eens succes gehad, of je kent voorbeelden van mensen die inderdaad meer zijn gaan bewegen, gestopt zijn met roken of toch echt minder op hun telefoon zitten. 

Met de volgende tools kan ook jij je goede voornemens volhouden!

  1. Start in kleine stapjes. Doe stapjes waarvan je bijna zeker weet dat ze gaan lukken. Ook als je je hardloopschoenen alleen in huis aanhebt, is dat al een eerste stap!
  2. Herinner jezelf aan wat er goed gegaan is. Het is echt nodig om het positieve te benadrukken als je vooruitgang wil boeken!
  3. Beloon jezelf. Maak eventueel met een vriend of je partner de afspraak dat jullie wat leuks gaan doen als je je doel bereikt hebt.
  4. Vertel het aan anderen. Door anderen te vertellen over je voornemens, voel je net wat meer druk om het ook echt te bereiken! Je kunt anderen zelfs regelmatig van je challenge op de hoogte houden!
  5. Maak het zichtbaar. Zet kruisjes op een kalender, maak een voortgang poster, of bedenk voor jezelf iets waardoor je iedere dag je vooruitgang ziet. 

Deel dit artikel