Een betere Lichamelijke Balans: Oefening

Een betere Lichamelijke Balans: Oefening

6 min. leestijd

Louis

Louis Zantema

24 April 2020

Louis is GZ-Psycholoog met een grote passie voor gaming. Een speltraining die therapie biedt is het meest waardevolle wat je dan kunt ontwikkelen: juist voor pijnklachten, die zich op het interessante snijvlak van lichaam en geest bevinden. Zijn streven is zichzelf als therapeut overbodig te maken.

Wat kun je doen om tot een betere lichamelijke balans in het leven te komen? Hoe herstel je je eigen balans weer? 

In vorige blogs werden al twee patronen duidelijk die pijn niet helpen, je grenzen overschrijden of te veel vermijden. Je zou deze patronen ook kunnen vergelijken met inspanning en ontspanning. Bij het grenzen overschrijden is de inspanning te groot, bij het vermijden kan er te veel ontspanning zijn. De balans is als het ware verstoord. Als het alarmsysteem in ons brein goed werkt, zoeken de meeste mensen op het juiste moment ontspanning of spannen ze zich juist (fysiek) even in. Dat gaat vaak automatisch, omdat we voelen dat het beter is om even op te staan en te bewegen, of juist even rust te nemen.

De verstoorde lichamelijke balans

Bij chronische pijn kan dat een stuk lastiger zijn. De ene keer heb je misschien wel pijn als je in het huishouden bezig bent, een andere keer niet. Soms wil je iets misschien gewoon gedaan hebben en ga je door, terwijl het een andere keer niet lukt. De lichamelijke balans tussen in- en ontspanning kan daardoor verstoord raken en niet meer automatisch verlopen. Je brein moet als het ware een nieuwe balans aanleren. 

balance

Het leren van een nieuwe lichamelijke balans werkt vaak het best door eerst een tijd lang een vaste regel te volgen. In de volgende blog lees je welke regel je hiervoor kunt toepassen.

Om je goed bewust te worden van je huidige dagpatroon helpt het om je dagelijkse activiteiten en hoeveel tijd je daar aan hebt besteed een tijdje bij te houden, bijvoorbeeld in een agenda of dagboekje. Je kunt dit zo’n drie dagen doen om goed bewust te worden van je activiteiten.

Oefening

Maak voor de komende dagen overzicht, met daarin een overzicht van:

  • Welke activiteit je doet
  • Op welk moment van de dag
  • Of dit een in- of ontspannende activiteit was

Deel dit artikel