Hoe jij pijn voelt, hangt heel erg af van waar je aandacht is. Hoe kun je aandacht zo inzetten dat je minder last van pijn hebt? Lees dat, en oefen er zelf met aandacht en pijn, in deze blog.
Stel je eens voor…
Misschien heb je het volgende wel eens meegemaakt: Je was zo druk bezig met een activiteit, dat je pas later merkte ergens pijn te hebben. Of dat je een blauwe plek ontdekt, waarbij je niet weet waar je je eerder pijn aan hebt gedaan.
Hoe minder aandacht we voor onze pijn hebben, hoe minder pijn we voelen. Onze hersenen kunnen niet alles tegelijk verwerken, zelfs niet pijn. Als de hersenen druk bezig zijn, hebben ze niet genoeg ruimte om de gevaar prikkels uit het lichaam goed te verwerken! De hersenen moeten altijd een keuze maken wat ze willen verwerken. Als het je lukt om de aandacht niet op het mogelijke gevaar te richten, maar bijvoorbeeld iets positiefs, kan dat veel veranderen! Aandacht en pijn hangen dus heel erg met elkaar samen..
Aandacht en pijn: de oefening
Het is natuurlijk mooi omschreven hierboven, maar hoe werkt dit dan? Laat ik beginnen, met dat het niet makkelijk is je aandacht zelf te sturen. Vaak heeft onze aandacht een ‘eigen wil’, waardoor deze toch wat anders doet dan je hoopt.
Maar, oefening baart kunst. Dat geldt ook voor aandacht. Hoe vaker je oefent je aandacht ergens op vast te houden, hoe sterker jouw spier van de aandacht wordt!
Dan nu de oefening. Zet een muziekje op. Zorg er daarnaast voor, dat je iets interessants hebt om naar te kijken. Je kunt een magazine open leggen bijvoorbeeld, een boek, of de TV aanzetten zonder geluid.
Ga rustig en gemakkelijk zitten. Wat je straks gaat doen, is vrij simpel. Je gaat steeds een tijdje (ongeveer een minuut) jouw aandacht op een ding richten. Je wisselt het steeds af. Je richt je aandacht eerst zoveel mogelijk op de muziek (je kunt je ogen dicht doen als je wil). Daarna op wat je ziet, of leest. Daarna richt je de aandacht op jouw pijn.
Als je aandacht afdwaalt, breng je deze vriendelijk terug naar waar je hem hebben wilt.
Aan het eind van de oefening sta je even stil bij wat je is opgevallen. Zat er verschil in hoe je jouw pijn voelde? Wat gebeurt er als je je aandacht helemaal op iets anders richt? Lukt dat goed, of gaat je aandacht steeds terug?
De volgende keer…
In de volgende blog vertel ik welke vormen van aandacht we hebben. Ook staan hier meer tips in om jouw aandacht verder te trainen!