Omgaan met negatieve gevoelens

Omgaan met negatieve gevoelens

9 min. leestijd

Louis

Louis Zantema

21 April 2020

Louis is GZ-Psycholoog met een grote passie voor gaming. Een speltraining die therapie biedt is het meest waardevolle wat je dan kunt ontwikkelen: juist voor pijnklachten, die zich op het interessante snijvlak van lichaam en geest bevinden. Zijn streven is zichzelf als therapeut overbodig te maken.

Pijn is een van de meest vervelende gevoelens die je kunt hebben. Niet alleen letterlijk in je lichaam, je kunt er ook slecht van ‘in je vel’ gaan zitten. Misschien dat je hoofd wel steeds bezig blijft met jouw pijn, en hoe je er vanaf komt. Hoe kun je omgaan met negatieve gevoelens als deze? Wat schiet je er mee op als je deze gevoelens om weet te zetten naar iets positiefs?

Waarom zou je omgaan met negatieve gevoelens?

Een belangrijke vraag die vaak geen antwoord krijgt is: Wat verandert er aan mijn pijn, als ik beter in mijn vel zit? Nou, er kan zomaar veel veranderen.  Zoals je misschien al weet, zijn het jouw hersenen die pijn aanmaken. Wanneer je hersenen inschatten dat er gevaar voor jou is, maakt het pijn aan. Je zou het zo kunnen zien: in jouw hersenen zit een alarm centrale. In deze alarm centrale wordt de hele dag door informatie opgehaald uit de rest van de hersenen, om te besluiten of er pijn gemaakt moet worden.

Hoe meer ‘negatieve’ informatie, hoe groter de kans dat de alarmcentrale pijn gaat maken. Stress, slecht in je vel zitten, negatieve gedachten en slaaptekort zijn allemaal bronnen van informatie die ervoor zorgen dat de alarm centrale sneller ‘gevaar!’ roep en pijn aanmaakt. Beter in je vel komen te zitten, kan dus wel daadwerkelijk iets aan je pijn veranderen.

Omgaan-met-negatieve-gevoelens-reducept

Omgaan met negatieve gevoelens: Een oefening

De volgende oefening kan je helpen om met een moeilijke situatie om te gaan. Je kunt deze oefening doen als je slecht in je vel zit. Als je je helemaal niet goed voelt, werken dit soort oefeningen soms niet - het kan dan te moeilijk zijn om je te concentreren. Lees de oefening een keer rustig door, en probeer hem daarna zelf te doen.

Ga rustig en gemakkelijk zitten. Adem een paar keer diep in en uit, waarbij je op een uitademing je lichaam wat ontspant. Het kan helpen om je voor te stellen dat je lichaam een beetje wegzakt in de stoel. 

Ga nu met je aandacht naar jouw vervelende gevoel. Misschien voel je je verdrietig, boos, of juist bang. Waar komt dit door? Wat is er gebeurd? 

Bedenk wat je tegen een vriend(in) zou zeggen als hij of zij hiermee zou zitten. Wat zou je doen en zeggen? Hoe zou jij diegene helpen? Als je dat bedacht hebt, stel je dan voor dat een vriend(in) jou op deze manier helpt. Bedenk je wat hij of zij zou zeggen en hoe je gesteund zou worden. Kun je dit ook tegen jezelf zeggen?

Blijf hier een tijdje met je aandacht bij, misschien voel je je al wat rustiger. Bedenk jezelf dat iedereen met negatieve gevoelens te maken heeft, al zie je dat lang niet altijd. Richt je aandacht nog een tijdje op je ademhaling. Als er nog negatieve gevoelens zijn, lukt het misschien om je voor te stellen dat je deze op een uitademing nog meer ‘los te laten’. 

 

Oefening baart kunst

De oefening hierboven is nog niet zo makkelijk! Zeker als je het voor het eerst doet, is het erg lastig om je zo lang te concentreren zonder afgeleid te raken. Mocht je het wel prettig vinden, dan kun je je altijd verder verdiepen in mindfulness

Deel dit artikel