Heeft het weer invloed op pijn?

Heeft het weer invloed op pijn?

7 min. leestijd

Louis

Louis Zantema

17 April 2020

Louis is GZ-Psycholoog met een grote passie voor gaming. Een speltraining die therapie biedt is het meest waardevolle wat je dan kunt ontwikkelen: juist voor pijnklachten, die zich op het interessante snijvlak van lichaam en geest bevinden. Zijn streven is zichzelf als therapeut overbodig te maken.

Het aantal keren dat ik nat geregend ben op de fiets de afgelopen weken kan ik niet meer op twee handen tellen. Van slecht weer word je niet vrolijk, maar kan het ook echt invloed hebben op pijn? Ontdek het in deze blog.

Waargebeurde verhalen over het weer en pijn

Er zijn veel verhalen over het weer en pijn. De meeste verhalen die ik zelf heb gehoord van mensen met pijn, gaan over vakanties. Op de zonnige stranden van Spanje verdwijnt de pijn meer naar de achtergrond. Eenmaal terug in Nederland komt de pijn ineens weer terug… Heeft het weer echt invloed op pijn?

Zonnige stranden en pijn

Zoals je in de vorige blog ook kon lezen, zijn er veel factoren die bijdragen kunnen aan de pijn. Wat je doet, voelt, denkt en waar je aandacht is hebben allemaal invloed op pijn. Wanneer je op vakantie bent, kun je je voorstellen dat al deze gebieden (positief) beïnvloed worden.

Doen: Je bent vaak op een andere manier bezig op vakantie, en misschien ook wel meer in beweging.

Denken: De kans dat positieve gedachten over de vakantie je hoofd vullen is best groot op vakantie, zeker als het mooi weer is!

Voelen: En daardoor voel je je ook beter.

Aandacht: Door de nieuwe omgeving en afleiding is er minder aandacht voor de pijn. 

Genoeg redenen voor een mogelijke verandering van hoe jij je pijn ervaart! Er speelt dus zeker meer dan alleen het weer mee.

weather-affects-pain

Hoe zit het dan met het weer?

Weer terug naar het weer. Kan het dan ook zijn dat alleen het weer invloed heeft op pijn? Dat kan zeker! Maar dat zal zeker per persoon verschillen. Veranderen jouw stemming en gedachten makkelijk als het weer minder wordt? Dan is de kans groter dat je bij veranderingen in het weer ook sneller veranderingen in pijn voelt. Zeker wanneer je vaker pijn hebt ervaren bij slecht weer, kan alleen het weer al een trigger zijn voor je brein om sneller ‘gevaar’ te roepen….

Wat doe je eraan?

Op het weer heb je geen invloed. Je kunt verhuizen, maar de vraag is of dat het probleem oplost. Waar je wel meer invloed op hebt, zijn jouw gedachten, gevoelens, gedrag en aandacht! In plaats van het weer te laten bepalen hoe jij je voelt, kun je er aan werken zelf meer te gaan bepalen hoe jij je wilt voelen. Via de oefeningen van deze blog vind je genoeg manieren om zelf meer grip te krijgen!

Deel dit artikel