Drie manieren om dankbaarheid in te zetten tegen pijn

Drie manieren om dankbaarheid in te zetten tegen pijn

10 min. leestijd

Louis

Louis Zantema

20 April 2020

Louis is GZ-Psycholoog met een grote passie voor gaming. Een speltraining die therapie biedt is het meest waardevolle wat je dan kunt ontwikkelen: juist voor pijnklachten, die zich op het interessante snijvlak van lichaam en geest bevinden. Zijn streven is zichzelf als therapeut overbodig te maken.

In mijn vorige blog kon je al kort lezen over dankbaarheid. Onderzoekers zijn er achter gekomen dat een gevoel van dankbaarheid het meest positieve gevoel is dat mensen kunnen hebben! Bij het ervaren van pijn zien we juist dat de hersenen veel negatieve gevoelens aanmaken.

Dit is erg interessant, omdat ons hersenen maar een gevoel tegelijk kunnen hebben! Je kunt dus niet tegelijkertijd dankbaarheid en  negatieve gevoelens ervaren. 

Daarnaast weten we dat gevoelens zijn te ‘trainen’. Bij chronische pijn is dit helaas het geval, waardoor je hersens steeds beter worden in pijn aanmaken. Het goede nieuws is dat dit weer om te draaien is. Je kunt door beter te worden in het voelen van dankbaarheid de netwerken van pijn in je hersenen minder actief maken.

Maar… hoe train je dankbaarheid? Daar zijn gelukkig verschillende effectieve technieken voor! Hieronder staan een aantal genoemd. Voor veel van de oefeningen geldt dat het even wennen kan zijn de eerste keren dat je een oefening doet. Verwacht ook niet direct succes, oefening baart kunst.

dankbaarheid

Drie oefeningen om dankbaarheid te trainen

1. Visualisatie 1

De eerste visualisatie oefening gaat als volgt. Bedenk een van je favoriete gebeurtenissen uit je leven. Je kunt eventueel een lijstje maken, dat maakt het makkelijk als je de oefening vaker doet. Ga op je gemak zitten en sluit je ogen. Ga vervolgens in gedachten terug naar deze gebeurtenis. Speel de gebeurtenis langzaam af in je hoofd, waarbij je zoveel mogelijk probeert te genieten van waar je aan terugdenkt. Zeg in jezelf, of zelfs hardop ‘dankje’, of ‘ik ben dankbaar voor…’ op de momenten dat dat passend is in je herinnering. Dat laatste kan wat gek voelen de eerste keren, maar het uitspreken van dankbaarheid werkt ontzettend goed in het versterken van het gevoel.

2. Visualisatie 2

Bij deze visualisatie oefening neem je geen herinnering in gedachten, maar personen. Sluit je ogen en denk aan mensen die je kent, die jou dierbaar zijn. Haal ze in gedachten een voor een tevoorschijn, en noem in jezelf of hardop waar je deze mensen dankbaar voor bent. Bijvoorbeeld: ‘Ik ben dankbaar voor je steun’, of ‘Dankje dat je altijd naar mij luistert’. 

Tip: Het kan voorkomen, zeker als je de oefening wat langer doet, dat je aan mensen gaat denken die minder dicht bij je staan. Misschien denk je zelfs wel aan iemand die je helemaal niet graag mag! Daag jezelf dan uit, door juist ook voor deze mensen iets te bedenken waar je hen dankbaar voor bent, ook als is het iets kleins.

3. Dagboekje

Een bewezen effectieve manier om meer positieve gevoelens in je leven te ervaren is door een positief dagboekje bij te houden. Schrijf elke ochtend drie dingen waar je dankbaar voor bent op, en hoe je het meest uit je dag gaat halen. Schrijf aan het eind van de dag de drie dingen op die je dag het leukst hebben gemaakt, en hoe je morgen nog beter kunt maken. De (Engelstalige!) app Journal kan je hier ook bij helpen.

Genoeg manieren om aan positieve gevoelens te werken en de netwerken van pijn in je hersenen minder actief te maken! Bedenk je, zoals altijd, dat het best een tijdje kan duren voordat de oefeningen impact op je leven hebben. Het voordeel van bovenstaande oefeningen is wel, dat je vaak direct al positieve gevoelens ervaart wanneer je deze doet!

Deel dit artikel