Vier strategieën om muziek in te zetten bij het beïnvloeden van pijnklachten

Vier strategieën om muziek in te zetten bij het beïnvloeden van pijnklachten

9 min. leestijd

Louis

Louis Zantema

5 januari 2020

Louis is GZ-Psycholoog met een grote passie voor gaming. Een speltraining die therapie biedt is het meest waardevolle wat je dan kunt ontwikkelen: juist voor pijnklachten, die zich op het interessante snijvlak van lichaam en geest bevinden. Zijn streven is zichzelf als therapeut overbodig te maken.

Muziek kan pijn op veel manieren positief beïnvloeden. Wanneer je pijn voelt, zijn er verschillende netwerken in jouw hersenen die met elkaar ‘praten’ en daarmee pijn veroorzaken. Dit gebeurt onbewust, je kunt de pijn helaas dus niet zomaar ‘wegdenken’. Tegen jezelf zeggen dat de pijn moet stoppen, of dit van anderen te horen krijgen, helpt niet.

Pijn heeft veel meer met voelen dan denken te maken. Het helpt dus ook vooral te kijken hoe je jouw gevoel kunt veranderen. En laat muziek daar nou heel geschikt voor zijn! Ga maar eens na voor jezelf, je kent vast het gevoel dat je je ineens een stuk vrolijker kunt voelen wanneer een van jouw favoriete nummers op de radio komt. Zeker als je goede herinneringen aan dit nummer hebt! Doordat positieve gevoelens niet samengaan met gevoelens van pijn kan het direct invloed hebben op jouw pijn. 

Vier strategieën om muziek in te zetten bij pijn

Hieronder de verschillende manieren waarop je muziek kunt inzetten om jou te helpen je pijn te beïnvloeden.

1. (Leer) een instrument spelen. Zelf muziek maken is een heel krachtige manier om andere netwerken in je hersenen actief te maken. Netwerken die niks met pijn te maken hebben! Je hersenen maken ook heel veel nieuwe verbindingen aan wanneer je een instrument (leert) bespelen, waardoor de delen die pijn maken nog sneller naar de achtergrond verdwijnen. 

 

Tip: Let ook bij het spelen van een instrument op dat je de activiteit rustig opbouwt. Zeker instrumenten die een goede lichamelijke conditie vragen!

 

2. Maak een lijst met muziek waar je goede (jeugd)herinneringen aan hebt. Als je pijn hebt, of even niet goed in je vel zit, zet je de muziek aan. Je hersenen zullen automatisch positieve gevoelens koppelen aan de muziek die voor jou veel betekenis heeft. 

 

3. Als je het maximale uit deze muziek wil halen, kun je het volgende doen: Sluit je ogen tijdens het luisteren van de muziek, en herhaal in gedachten de mooie gebeurtenissen die bij de muziek horen. Dit heet visualiseren. Visualiseren is een bijzonder krachtige manier om positieve gevoelens op te roepen. 

 

Tip: Het meest krachtige positieve gevoel dat mensen kennen is dankbaarheid. De hersen netwerken van dankbaarheid staan ontzettend ver van de netwerken die pijn veroorzaken. Het kan een beetje gek voelen, maar door in jezelf (of hardop) te zeggen voor welke momenten je dankbaar bent helpt het gevoel te krijgen!

 

4. Een leuke tip waar iemand met pijn recent over schreef is muziek inzetten om te bepalen hoe lang je bepaalde activiteiten kunt doen. Stel, je weet dat je bij schoonmaken ongeveer na elk kwartier vijf minuten rust wil nemen. Maak dan een afspeellijst (bijvoorbeeld op Spotify) waarin ongeveer 15 minuten lang verschillende opbeurende liedjes gespeeld worden. Na deze 15 minuten komt er 5 minuten lang ontspannen muziek, waarin je zelf even rust neemt. Hierna komt weer muziek die goed past bij actief bezig zijn, weer afgewisseld met rust. Je kunt voor verschillende activiteiten zelfs verschillende afspeellijsten maken! 

Kortom, muziek biedt tal van mogelijkheden om pijn te verzachten. Bewust inzetten van muziek kan echt het verschil maken!

Deel dit artikel