Virtual Reality voor Pijn: Innovatie

Virtual Reality voor Pijn: Innovatie

6 min. leestijd

Louis

Louis Zantema

5 januari 2020

Louis is GZ-Psycholoog met een grote passie voor gaming. Een speltraining die therapie biedt is het meest waardevolle wat je dan kunt ontwikkelen: juist voor pijnklachten, die zich op het interessante snijvlak van lichaam en geest bevinden. Zijn streven is zichzelf als therapeut overbodig te maken.

Hoe kan Virtual Reality ingezet worden om het brein te beïnvloeden? Wat zijn de mogelijkheden als je probleem zich niet letterlijk naar een VR innovatie laat vertalen?

VR en het emotionele brein

In de vorige blog omschreef ik hoe veel letterlijke behandelingen voor klachten steeds vaker worden vertaald naar VR. Het deel van het brein waar angsten ontstaan (het emotionele deel van het brein), maakt weinig onderscheid tussen de ‘echte wereld’ en VR. Door de  echte wereld naar een VR innovatie te kopiëren, kan iemand daar makkelijk mee oefenen. 

Een stap verder dan de werkelijkheid

Omdat het emotionele deel van ons brein weinig onderscheid maakt tussen werkelijkheid en VR, liggen daar uiteindelijk veel meer behandelmogelijkheden. Als we weten welk beeld of idee mensen van hun eigen klacht hebben, kunnen ze daar aan ‘blootgesteld’ worden in VR. Op die manier kan iemand grip krijgen op een probleem dat niet zo letterlijk is als een duidelijke angst voor iets in de buitenwereld. Maar bijvoorbeeld meer ‘interne problemen’ als depressie, burn-out, of in het geval van Reducept: pijnklachten.

Grip krijgen op klachten, door een ander beeld van je probleem te vormen, is niet nieuw. Iedere hulpverlener, met name psychologen, helpen mensen een ander beeld van hun probleem te krijgen. Door klachten op een andere manier te bekijken, wordt het mogelijk hier wat aan te doen, of deze te accepteren. Een aantal voorbeelden:

  • Angst is een gezond systeem dat getraind kan worden.
  • De hersenen zijn flexibel en kunnen wat geleerd is weer afleren.
  • Het lichaam waarschuwt met een burnout dat je teveel van jezelf vraagt. 

De strategieën van de therapeut naar een VR innovatie vertalen

Een ander beeld van je klachten vormen kan op vele manieren. Van schrijftherapie, tot helpende gedachten formuleren en mindfulness meditatie. 

En daar wordt het interessant! De mogelijkheden om deze strategieën niet letterlijk te vertalen naar een VR innovatie, maar juist de unieke mogelijkheden van VR te gebruiken! Door VR toe te passen kunnen we een emotioneel overtuigende omgeving maken die meer impact heeft op onze pijn! 

 

Deel dit artikel