Virtual Reality voor Pijn: Behandeling

Virtual Reality voor Pijn: Behandeling

6 min. leestijd

Louis

Louis Zantema

5 januari 2020

Louis is GZ-Psycholoog met een grote passie voor gaming. Een speltraining die therapie biedt is het meest waardevolle wat je dan kunt ontwikkelen: juist voor pijnklachten, die zich op het interessante snijvlak van lichaam en geest bevinden. Zijn streven is zichzelf als therapeut overbodig te maken.

Wat is er naast afleiding mogelijk met Virtual Reality? In deze blog meer over de waarde die letterlijke VR behandeling echt kan toevoegen in het verhelpen van klachten.

Letterlijke vertaling van behandelingen

Waar de meerwaarde van VR eerst vooral onderzocht werd bij afleiding, kwam er gaandeweg steeds meer mogelijkheden beschikbaar. Zeker toen duidelijk werd dat VR ook echt als therapie ingezet zou kunnen worden! 

De afgelopen jaren zien we dat de kwaliteit van VR brillen steeds beter wordt en de headsets betaalbaarder. Daarmee komen er ook meer partijen die therapieën voor VR ontwikkelen. 

De meeste VR behandeling en therapieën vertalen vaak letterlijk een bestaande oefeningen en omgevingen naar VR. Iemand krijgt te zien waar hij bang voor is, om de angst te overwinnen. Bijvoorbeeld een angst voor spinnen, hoogtevrees of pleinvrees. In VR krijgt iemand beelden te zien van iets wat normaal gesproken erg spannend of vervelend zou zijn. 

vrtherapy

Het voordeel van deze VR behandeling is dat het makkelijker wordt om bestaande oefeningen te doen. Zeker als het om angsten gaat die anders moeilijk op zijn te zoeken of duur zijn kan het een uitkomst zijn. Denk bijvoorbeeld aan de angst om te vliegen. Of een traumatische oorlogservaring die opnieuw kan worden beleefd. 

Bewegen in VR behandeling

Een andere letterlijke vertaling van behandelingen, zijn VR behandelingen waarin iemand het lichaam traint. Oefeningen die vaak gedaan moeten worden, kunnen in VR gedaan worden. Vaak passen deze programma’s ook game onderdelen toe om de oefeningen leuker te maken.

De nieuwe generatie?

In de laatste blog van deze week de ‘nieuwste generatie’ VR behandelingen. Dit zijn VR interventies waar de unieke mogelijkheden van VR optimaal benut worden. Niet alleen om ‘letterlijk’ iets te trainen, maar om een verhaal mee te maken dat een betekenis heeft die doorwerkt in het dagelijks leven… 

 

Deel dit artikel