Succesvol worden in goede voornemens

Succesvol worden in goede voornemens

5 min. leestijd

Louis

Louis Zantema

5 januari 2020

Louis is GZ-Psycholoog met een grote passie voor gaming. Een speltraining die therapie biedt is het meest waardevolle wat je dan kunt ontwikkelen: juist voor pijnklachten, die zich op het interessante snijvlak van lichaam en geest bevinden. Zijn streven is zichzelf als therapeut overbodig te maken.

Zonder te veranderen wat je doet, zal je pijn waarschijnlijk hetzelfde blijven.  Zelfs het lezen van deze blog zal weinig aan je pijn veranderen als alles in je leven hetzelfde blijft. 

De spelregels van pijn

Nu lijken de ‘spelregels’ om een beter leven met pijn te krijgen als je ze leest gemakkelijk:

  • Kies een lichamelijke activiteit en doe daar elke dag iets meer van.
  • Zorg ervoor dat spanning en ontspanning in balans zijn.
  • Richt je aandacht vooral op de mooie en leuke dingen in het leven.
  • Doe dingen die jij waardevol vind. Als je anderen daar ook nog mee helpt, is het helemaal mooi meegenomen. 
  • Heb geduld en blijf leren

Succesvol nieuwe gewoontes opbouwen

Was het maar zo makkelijk. Mensen zitten vol gewoontes, goede en slechte, die niet zomaar veranderen. Maar, we kunnen wel veranderen! Het helpt alleen erg als we beseffen dat veranderen moeilijk is. En, dat we verandering in piepkleine stapjes doen.

Een manier om je gewoontes te veranderen, is om stapjes te maken die altijd slagen. Maar dan ook echt in hele hele kleine stapjes! Zo hoorde ik laatst van iemand die wilde starten met hardlopen, en de eerste weken simpelweg de wekker zette, hardloopkleding aantrok en weer verder ging slapen (in haar hardloopkleding)! Hoe stom het ook klinkt, door met deze stap te beginnen, werd de stap naar hardlopen steeds iets kleiner en lukte het haar uiteindelijk om dit regelmatig te doen. 

Als je echt wilt veranderen, moet je dat serieus nemen. Neem je verandering serieus door deze op te splitsen in stappen waarvan je vrijwel zeker weet dat deze gaan lukken. Zorg ervoor dat het success van de kleine stappen tot een positieve spiraal leidt.

Deel dit artikel