Stop met focussen op pijn, start met herstellen

Stop met focussen op pijn, start met herstellen

3 min. leestijd

Louis

Louis Zantema

5 januari 2020

Louis is GZ-Psycholoog met een grote passie voor gaming. Een speltraining die therapie biedt is het meest waardevolle wat je dan kunt ontwikkelen: juist voor pijnklachten, die zich op het interessante snijvlak van lichaam en geest bevinden. Zijn streven is zichzelf als therapeut overbodig te maken.

Wanneer je aan jouw pijn werkt, is de de pijn zelf niet het belangrijkste om je aandacht op te richten. Sterker nog, je aandacht teveel op je pijn richten kan zelfs tegen je werken. Dit lijkt tegenstrijdig, maar laat het me uitleggen. 

  1. Teveel aandacht op het verminderen van de pijn maakt dat je er steeds mee bezig bent. En door er steeds mee bezig te zijn, vergroot je de kans dat je hersenen pijn maken. 
  2. Bijna alle strategieën die pijn positief beïnvloeden hebben langere tijd nodig om te werken. Zeker de strategieën die je zelf uitvoert. Het heeft niet zoveel zin om direct op je pijn te richten wanneer je bijvoorbeeld meer gaat sporten. 
  3. Richt je aandacht vooral op de leuke dingen. Plezier is de grootste tegenstander van pijn.
  4. Uiteindelijk gaat het er om dat je leven prettiger wordt en meer waarde heeft. Er bestaat een kans dat de pijn blijft of soms terugkomt, ook al doe je nog zo je best. Hopelijk lukt het dan je aandacht te richten op de activiteiten die je wel (weer) kunt ondernemen. 

Deel dit artikel