Slaap en Pijn verbeteren: Theorie

Slaap en Pijn verbeteren: Theorie

4 min. leestijd

Louis

Louis Zantema

5 januari 2020

Louis is GZ-Psycholoog met een grote passie voor gaming. Een speltraining die therapie biedt is het meest waardevolle wat je dan kunt ontwikkelen: juist voor pijnklachten, die zich op het interessante snijvlak van lichaam en geest bevinden. Zijn streven is zichzelf als therapeut overbodig te maken.

Hoe komt het dat slaap zo’n invloed op pijn kan hebben? In de vorige blog kon je tips lezen om beter te slapen, vandaag sta ik stil bij hoe dit zit.

Factoren die invloed hebben op pijn

De hoeveelheid pijn die het alarmsysteem veroorzaakt, hangt sterk samen met hoe je je voelt, waar je aandacht is, je gedachten en wat je doet. 

Als voorbeeld: als je je gestresst voelt, je aandacht richt op ‘die ellendige’ pijn die je voelt, je denkt ‘dit gaat nooit over’ en je besluit om maar niet te gaan wandelen omdat het allemaal geen zin heeft - dan kun je je voorstellen dat de pijn alleen maar groter wordt. 

De invloed van slaap(tekort)

Misschien zag je het al aankomen, maar slaap heeft ook op al deze factoren invloed. Je kunt prikkelbaarder zijn als je te weinig slaapt (of juist duf als je te lang in bed ligt), je aandacht nergens goed bij lijken te kunnen houden, je te moe voelen om ook maar iets te doen, enzovoorts…. 

Meer weten? In dit filmpje (Nederlandse ondertiteling beschikbaar!) legt Dr. Russell Foster uit hoe slaap werkt en waarom slaap zo belangrijk is. 
 


 

Deel dit artikel