Plezier tegen Pijn: Oefening

Plezier tegen Pijn: Oefening

5 min. leestijd

Louis

Louis Zantema

5 januari 2020

Louis is GZ-Psycholoog met een grote passie voor gaming. Een speltraining die therapie biedt is het meest waardevolle wat je dan kunt ontwikkelen: juist voor pijnklachten, die zich op het interessante snijvlak van lichaam en geest bevinden. Zijn streven is zichzelf als therapeut overbodig te maken.

Plezier tegen pijn werkt bijzonder krachtig. Of je pijn nu meer lichamelijk of geestelijk is - plezier maken en positiviteit staan er vaak recht tegenover. 

Wanneer plezier nog maar moeilijk te vinden is

Maar, plezier hebben in een leven met pijn is niet makkelijk. Het kan zijn dat je door de pijn veel dingen niet meer kan doen. Of, dat je door de pijn geen zin meer hebt om dingen te ondernemen. Of wat ook vaak voorkomt: misschien kijk je wel op tegen de mogelijke negatieve gevolgen. En heb je besloten het maar niet meer te proberen. 

Er zijn genoeg redenen om minder plezier te hebben in een leven met pijn. De vraag is, of dit je ook verder helpt… En je kunt waarschijnlijk wel raden dat het antwoord ‘nee’ is. 

Wanneer je hersenen de conclusie trekken dat er gevaar is, maken ze pijn aan. Plezier gaat hier recht tegen in. De netwerken die pijn veroorzaken worden daardoor minder actief.

happiness against pain works

Plezier tegen pijn: Oefening

Er zijn twee manieren om meer plezier te hebben. Meer leuke dingen doen, of bewuster zijn van wat nu al goed gaat. De oefening van vandaag gaat in op de laatste manier.

De oefening gaat als volgt: houd de komende tijd iedere dag een positief dagboek bij. Kies een vast moment op de dag, waarbij je drie tot vijf dingen benoemt of opschrijft die positief waren. Waar heb je plezier aan gehad, van genoten, of ben je dankbaar voor?

Tip: Ik moet eerlijk zeggen: deze oefening vind ik zelf ontzettend moeilijk. Ik vind het ook heerlijk om even ergens op te zeuren. Dus ik begin altijd met iets noemen waar ik me ontzettend aan ergerde, boos over was of wat me frustreerde. Daarna noem ik de positieve dingen.

Deel dit artikel