Placebo: 5 strategieën om het effect van je behandeling zelf te vergroten

Placebo: 5 strategieën om het effect van je behandeling zelf te vergroten

9 min. leestijd

Louis

Louis Zantema

5 januari 2020

Louis is GZ-Psycholoog met een grote passie voor gaming. Een speltraining die therapie biedt is het meest waardevolle wat je dan kunt ontwikkelen: juist voor pijnklachten, die zich op het interessante snijvlak van lichaam en geest bevinden. Zijn streven is zichzelf als therapeut overbodig te maken.

Voor velen van ons is het onwerkelijk om dat wat we denken en wat we in ons lijf voelen sterk met elkaar te maken hebben. Toch is er inmiddels ontzettend veel bewijs dat wat we denken en wat we verwachten, (heel) veel invloed op ons lichaam heeft!

Het bekendste voorbeeld hiervan heet het ‘placebo’ effect. Een placebo is een medicijn (of operatie) zonder werkzame middelen. In plaats van dat iemand dus een pil krijgt met de echte stof erin, krijgt iemand een pil waar geen werkzame stoffen in zitten. 

Al in 1572 merkte Michel de Montaigne dat sommige mensen zich beter voelen door alleen naar een medicijn te kijken! Het duurde ongeveer tot midden 1950 voordat het er echt goed wetenschappelijk bewijs werd geleverd. Dit bewijs was in de pijngeneeskunde te vinden. In een bekend wetenschappelijk artikel was te lezen dat bij pijnklachten in 35% van de patiënten tevreden was met een placebo behandeling! Sindsdien is dit effect keer op keer bevestigd. Vooral bij pijnklachten!

Hoe werkt een placebo?

Hoe kan dit bestaan? Hoe een placebo precies werkt, is niet helemaal bekend en verschilt waarschijnlijk ook wat per middel, en van persoon tot persoon. Wat we in ieder geval weten, is dat ons hersenen sterk kunnen reageren op een placebo. De hersenen maken daardoor zelf stoffen aan die het gevoel van pijn remmen.

 

Een goed placebo effect vergroot de positieve gedachten en verwachtingen die we hebben. Hiervan weten we dat het bij pijnklachten helpt. De hersenen maken pijn aan als ze de conclusie trekken dat er gevaar is. Positieve gedachten en een gevoel van controle vergroten de kans dat de hersenen er vanuit gaan dat er geen gevaar meer dreigt, en dus minder pijn aanmaken. 

Laat het placebo effect ook voor jou werken

Inmiddels wordt beseft dat we veel informatie over het placebo effect kunnen gebruiken om het succes van een behandeling te vergroten. Ook als een behandeling wel ‘echt’ is, kunnen we nog steeds kennis van het placebo effect gebruiken om de kans van slagen van een behandeling nog groter te maken! Het ontwikkelen van vaste gewoontes helpt in het vergroten van het effect. Met de onderstaande tips kun je de kans van slagen van iedere behandeling vergroten!

 

1. Zorg dat je een behandeling en/of behandelaar kiest die je vertrouwt. Hoe meer vertrouwen je hebt, hoe groter de kans op een goede uitkomst. Behandelaren die zorgen dat jij je begrepen voelt helpen ontzettend. 

2. Ga voor jezelf na of je je gemotiveerd genoeg voelt voor de behandeling. Vooral als er verwacht wordt dat je zelf aanpassingen in je leven maakt, kan het lastig zijn dit langere tijd vol te houden.

3. Houd het aantal behandelaars beperkt. Behandelaars die onduidelijk zijn, met vage diagnoses of steeds andere oplossingen komen, werken vaak minder goed. 

4. Ontwikkel gewoontes die je helpen en wees daarin consistent. Dat hoeft niet eens met medicijnen te zijn. Je kunt ook iedere dag dezelfde tijd opstaan (om bijvoorbeeld te mediteren, een wandeling te maken en een bakje koffie te drinken). 

5. Lees over jouw behandeling of strategie, en waarom deze helpt. Het is best lastig om langere tijd aan bepaalde gewoontes vast te houden. Door regelmatig een blog of boek te lezen over dit onderwerp worden je hersenen herinnerd aan de positieve verwachtingen. 

Deel dit artikel