Pijn: Laat je er iets aan doen of doe je er zelf iets aan?

Pijn: Laat je er iets aan doen of doe je er zelf iets aan?

8 min. leestijd

Louis

Louis Zantema

7 April 2020

Louis is GZ-Psycholoog met een grote passie voor gaming. Een speltraining die therapie biedt is het meest waardevolle wat je dan kunt ontwikkelen: juist voor pijnklachten, die zich op het interessante snijvlak van lichaam en geest bevinden. Zijn streven is zichzelf als therapeut overbodig te maken.

Er zijn tal van behandelingen beschikbaar voor pijnklachten. Een manier om deze te verdelen gaat als volgt. Er zijn behandelingen die iets voor jou doen, en behandelingen waarbij je zelf iets moet veranderen. Wat is het verschil en hoe kunnen ze jou helpen?

 

Behandelingen die iets voor jou doen

De eerste groep behandelingen, zijn behandelingen die jouw pijn probleem voor jou oplossen. Medicijnen, operaties, alternatieve medicijnen en behandelingen waar je zelf niet iets hoeft te doen, zoals bijvoorbeeld massage. 

Het voordeel van deze behandelingen is makkelijk te zien. Ze lossen je probleem vaak snel op en werken snel. Het nadeel kan zijn dat een behandeling bijwerkingen heeft, niet werkt of zelfs tot meer problemen leidt. Vooral bepaalde sterke pijnstillers hebben de afgelopen jaren een slechte naam gekregen, omdat ze tot heel veel ‘nieuwe problemen’ kunnen leiden. 

Als een oplossing van buiten voor jou werkt, is dat een mooie en snelle oplossing. Maar wat als de oplossing niet zo simpel is? Het laatste nadeel van een oplossing die buiten jezelf ligt, is dat deze niks verandert aan jou. En kan wel nodig zijn om vooruitgang te boeken…

Heeft ‘wie ik ben’ invloed op mijn behandeling?

Een tijdje terug moest ik een presentatie geven. Dat ging over uitkomsten van een pijnbehandeling (een bepaalde operatie) en hoe mensen in het leven staan. 

De uitkomst van al die onderzoeken schokte zelfs mij. Mensen die actief in het leven stonden en hun problemen snel aanpakten, hadden in 80% van de gevallen baat bij de operatie. Zij hadden minder pijn door de operatie.

De mensen die afwachtend in het leven stonden, meer piekeren en hun problemen niet snel oppakken, hadden slechts in 30% van de operaties minder pijn! 

Het is een mooi voorbeeld, dat laat zien dat er niet zoiets bestaat als ‘oplossingen van buiten’ en ‘oplossingen waar je zelf een rol in speelt’. Zelfs bij medische ingrepen heeft jouw manier van omgaan met problemen veel invloed op de uitkomst.

Pain: doing something about it yourself

Behandelingen waarbij je zelf iets moet doen

Uiteindelijk ben je zelf onderdeel van elk probleem dat je hebt. Zelfs als iets jou overkomt, heb je nog een keuze in hoe je daar mee om wilt gaan. Jezelf veranderen kan dan ook altijd iets opleveren. Als het om pijnbehandelingen gaat, kun je vooral denken aan fysiotherapie, verbeteren van je leefstijl, leren over je problemen en psychologische behandelingen.

Het grootste nadeel van deze behandelingen is makkelijk te zien. Ze kosten moeite en leveren vaak pas op lange termijn iets op. Je moet er zelf veel tijd en energie in steken, en ook dan kan het resultaat op zich laten wachten. Ook kun je je schuldig voelen wanneer je er achter komt dat je al jaren iets doet dat je probleem alleen maar erger heeft gemaakt.

Maar als niks jouw probleem nog verder heeft geholpen en je weet niet goed meer waar je verder moet ‘zoeken’? Misschien is het dan toch de moeite waard om te kijken wat je zelf anders kunt doen. 

Deel dit artikel