Pijn en Negatieve Gedachten: Theorie

Pijn en Negatieve Gedachten: Theorie

5 min. leestijd

Louis

Louis Zantema

4 februari 2020

Louis is GZ-Psycholoog met een grote passie voor gaming. Een speltraining die therapie biedt is het meest waardevolle wat je dan kunt ontwikkelen: juist voor pijnklachten, die zich op het interessante snijvlak van lichaam en geest bevinden. Zijn streven is zichzelf als therapeut overbodig te maken.

In deze blog sta ik stil bij ‘waarom gedachten pijn beïnvloeden’. In de vorige blog heb je al een oefening over het herkennen van gedachten kunnen opdoen.

Het medicijnkastje

Hoe kan het dat wat je denkt, letterlijk invloed kan hebben op je lichaam? Een mooie manier om dat uit te leggen is ‘het medicijnkaste in je brein’. Iedereen heeft in het brein een ‘medicijnkastje’ zitten. Wanneer onze hersenen inschatten dat een situatie gevaarlijk is, maakt het pijn aan. Het alarmsysteem zorgt er dan voor dat het medicijnkastje dichtgaat - zodat je volop pijn voelt.

positieve-gedachten

Gedachten en het medicijnkastje

Dat medicijnkastje kan ook open gaan. Ons brein kan heel goed zelf pijn verminderen. Om het medicijnkastje open te krijgen, moet het alarmsysteem er van overtuigd zijn dat er geen gevaar is. 

Gedachten die je hebt kunnen erg veel bijdragen aan de mate waarin je alarm systeem gevaar waarneemt. Voorbeelden van gedachten die het gevoel van gevaar vergroten, zijn bijvoorbeeld:

  • Het zit echt niet goed in mijn rug, er moet iets mis zijn
  • De dokter heeft gezegd dat ik nooit meer zwaar mag tillen
  • Ik kan elk moment weer een zenuwbeknelling krijgen

Gedachten die het gevoel van gevaar verkleinen, zijn bijvoorbeeld:

  • Pijn hoeft niet schade te betekenen, laat ik kijken wat haalbaar is
  • Het lichaam is goed in staat zichzelf te herstellen
  • Me druk maken over pijn in de toekomst helpt mij nu niet verder

Op het moment dat positieve en helpende gedachten toenemen, dreigt er minder gevaar. Het medicijnkastje in het brein zal meer open komen te staan en op een positieve manier je pijn kunnen beïnvloeden. 

 

Deel dit artikel