Omgaan met Chronische Pijn

Omgaan met Chronische Pijn

6 min. leestijd

Louis

Louis Zantema

5 januari 2020

Louis is GZ-Psycholoog met een grote passie voor gaming. Een speltraining die therapie biedt is het meest waardevolle wat je dan kunt ontwikkelen: juist voor pijnklachten, die zich op het interessante snijvlak van lichaam en geest bevinden. Zijn streven is zichzelf als therapeut overbodig te maken.

Omgaan met Chronische Pijn, kan dat wel? Vaak horen mensen dat ze ‘er maar mee moeten leren omgaan’. Dat klinkt niet zo hoopvol. Wat kun je eigenlijk zelf doen aan Chronische Pijn?

Omgaan met Chronische Pijn: Behandelingen

Er zijn veel verschillende behandelingen voor Chronische Pijn. Kort samengevat zijn er de volgende soorten behandeling:

  • Medicijnen: De meest gekozen behandeling voor pijn. Door bijwerkingen vaak een behandeling die mensen zo snel mogelijk stoppen of minderen. Je leert door medicijnen helaas ook niet beter omgaan met Chronische Pijn.
  • Operaties: Voor sommige pijnproblemen is bewijs dat operaties helpen. Helaas is er ook veel bewijs dat operaties bij Chronische Pijn vaak niet zo veel helpen.
  • Fysiotherapie: Een fysiotherapeut leert je omgaan met Chronische Pijn op een lichamelijke manier. Door bijvoorbeeld je grenzen beter te leren kennen. 
  • Psychologie: Een pijn psycholoog kan je leren hoe pijn werkt en oefeningen met je doen die het omgaan met Chronische Pijn makkelijker maken. Vaak werkt een psycholoog samen met een fysiotherapeut. Reducept maakt ook gebruik van psychologie om jouw grip op pijn te verbeteren.

In deze blog lees je meer over verschillende behandelingen voor pijn. Ook krijg je tips die je kunnen helpen met kiezen van een behandeling voor jouw pijn. Door alle behandelingen die er zijn, is het vaak niet makkelijk om te kiezen wat voor jou werkt.

omgaan met chronische pijn door training

Helpen behandelingen zonder medicijnen ook voor pijn?

Ja! Er wordt veel onderzoek naar pijn gedaan. Er is heel veel bewijs dat er ook andere manieren zijn om pijn te verminderen. Onderzoekers hebben ontdekt dat pijn in de hersenen ontstaat. Dat er verschillende manieren zijn om de hersenen te trainen. Zo helpt het om goed te weten hoe pijn echt werkt. Ook zijn er technieken uit de psychologie die ervoor kunnen zorgen dat je meer grip op je klachten krijgt. Op deze blog kun je allemaal oefeningen, voorbeelden en uitleg over omgaan met Chronische Pijn vinden!

 

 

Deel dit artikel