Minder pijn door behandeling

Minder pijn door behandeling

7 min. leestijd

Louis

Louis Zantema

3 februari 2020

Louis is GZ-Psycholoog met een grote passie voor gaming. Een speltraining die therapie biedt is het meest waardevolle wat je dan kunt ontwikkelen: juist voor pijnklachten, die zich op het interessante snijvlak van lichaam en geest bevinden. Zijn streven is zichzelf als therapeut overbodig te maken.

Veel pijn behandelaars die langdurige pijnklachten behandelen zullen zeggen dat ‘minder pijn’ niet het doel van de behandeling is. Iedereen die lange tijd pijn heeft, wil in behandeling gewoon ‘minder pijn’. Wie heeft er gelijk?

Meteen minder pijn

Er zijn best wel wat manieren om snel minder pijn te voelen. Vooral als je aandacht heel erg afgeleid wordt, of wanneer je stijf staat van de adrenaline, voel je al snel minder pijn. Natuurlijk zijn er ook medicijnen die de pijn al vlot verminderen. Het nadeel van alle snelle manieren van pijn vermindering, is dat je je op de lange termijn slechter voelt. Het leven is niet leuk als je jezelf steeds maar moet afleiden, of je continu je gestresst voelt. En ook medicijnen die snel werken hebben negatieve bijwerkingen. 

Minder pijn op de lange termijn

Even snel minder pijn voelen werkt dus niet zo goed. Daarom richten veel behandelingen, en ook deze blog, zich op de lange termijn. Door steeds kleine dingen in je leven te veranderen, train je je hersenen om anders met pijn om te gaan. Kennis en geduld blijken een betere manier dan al die snelle oplossingen.

minder-pijn-behandelingWaarom behandelaars een probleem met minder pijn hebben

Om minder pijn te ervaren, zal er vaak veel moeten veranderen. Veranderingen in denken, doen, voelen en de aandacht. Aan pijn werken is topsport - en minder pijn is als het winnen van de gouden medaille.

En daar ligt het probleem. Een topsporter die alleen maar bezig is in zijn hoofd met het winnen van de medaille, richt zich niet genoeg op zijn training. Haar doel is om op zo’n manier te trainen dat de kans op die medaille het grootst wordt, en zich daar elke dag op te richten. Ondertussen mag ze dromen van de gouden medaille, maar geeft het teveel stress om er steeds maar over na te denken.

Hoe je over ‘minder pijn’ kunt denken

Behandelaars zijn bang dat  je de nadruk teveel op ‘minder pijn’ legt. En daardoor meer bezig bent met wat er nog niet is, wat stress geeft. En stress vergroot de kans op pijn. 

Ik zou zeggen: hoop op een leven met minder pijn. Zie het als de gouden medaille. Misschien win je hem binnenkort, maar het kan ook nog drie jaar duren. Stel je doelen in op wat er moet veranderen, en kijk vooral naar wat er wel kan. Maar er is niks mis met af en toe hopen op een toekomst waar minder pijn is. Bedenk eens wat je dan zou doen! Misschien kun je de volgende stap daar naartoe vandaag al zetten.

Deel dit artikel