Jouw recept voor pijn

Jouw recept voor pijn

9 min. leestijd

Louis

Louis Zantema

5 januari 2020

Louis is GZ-Psycholoog met een grote passie voor gaming. Een speltraining die therapie biedt is het meest waardevolle wat je dan kunt ontwikkelen: juist voor pijnklachten, die zich op het interessante snijvlak van lichaam en geest bevinden. Zijn streven is zichzelf als therapeut overbodig te maken.

In deze blog ga je jouw recept voor pijn maken! Wat is een recept voor pijn? Een recept voor pijn is precies alles opschrijven wat er nodig is om pijn te krijgen. Ik ga je straks mijn voorbeeld geven.

Waarom zou je dat doen? Nou, er zijn verschillende redenen om voor jezelf een ‘recept voor pijn’ op te schrijven. De belangrijkste reden is dat je goed nadenkt en schrijft over de dingen die je beter niet kunt doen. Hierdoor word je bewuster van wat minder goed voor je is. Het geeft inzicht, maar is ook gewoon een leuke (humoristische) manier om naar problemen te kijken. Het is dan ook prima dat het recept wat overdreven, of misschien zelfs wat flauw, is! Hoe meer je ook met humor naar pijn kunt kijken, hoe minder de pijnnetwerken in je hersenen actief worden. Het is dus niet de bedoeling dat je het recept uitvoert, maar een oefening in bewust worden van wat expliciet niet werkt! 

Hieronder volgt mijn recept voor pijn. Ik heb lange tijd lage rugklachten gehad en merk dat deze vrij snel terug komen als ik me niet aan bepaalde regels hou, of er bepaalde spanningen in mijn leven zijn. Dit is mijn recept voor lage rugpijn – zoals je zult lezen hou ik er van om met humor en overdrijvingen een recept voor mezelf te schrijven!

 

Louis' recept voor lage rugpijn

Welkom bij Louis’ recept van lage rugpijn. Met ruim 15 jaar ervaring heeft Louis’ het beste recept gevonden voor de perfecte rugpijn. 

 

Benodigdheden

– Een slechte bureaustoel

– Een auto

– Een onderuitgezakte houding

 

– 300 gram zorgen

– Een kilo gebrek aan sportieve activiteiten

– 5 nachten slechte slaap – het liefst meerdere nachten achter elkaar

– 500 gram onenigheid

– 2 kilo grensoverschrijdende activiteiten

 

Probeer in de aanloop naar de rugpijn een paar nachten zo slecht mogelijk te slapen. Zachte matrassen zijn een bonus. Lukt het niet om slecht te slapen, probeer dan zo laat mogelijk naar bed te gaan en zo vroeg mogelijk er uit. Start de dag met een slechte bureaustoel. Ga onderuitgezakt zitten en kom het liefst zo weinig mogelijk van de stoel af. Zeg alle sportafspraken af, en als het lukt ook zoveel mogelijk sociale afspraken. Begin nu met mopperen op zoveel mogelijk zaken. Als je dit goed gedaan hebt, zal de eerste rugpijn al beginnen. Nu is het moment om de zorgen toe te voegen: Zit alles wel goed in mijn rug? Is er niet iets stuk? Denk terug aan momenten waarop je je rug bezeerde. Hopelijk voert dit de rugpijn nog wat op. Als je het gevoel hebt dat de rugpijn goed op gang komt, ga je snel naar de gamma (onderuitgezakt in de auto) voor verfrollers en muurverf. Ga vervolgens urenlang muren sauzen (of een andere fysieke activiteit veel te lang en intensief uitvoeren), totdat je helemaal kapot bent. Rond af met een ruzie met iemand van wie je houd, en je bent klaar! 

Nu jij!

Dat is mijn recept. Zoals ik al schreef, ik hou ervan te overdrijven en een beetje de spot (met mezelf) te drijven, maar iedereen heeft een eigen stijl en voorkeur van een recept schrijven.

 

Nu is het je eigen beurt! Hoe ziet jouw recept voor pijn er uit? Wees creatief, en overdrijven mag! Je favoriete recept mag je naar mij sturen via louis@reducept.com, en je kunt daarbij eventueel aangeven of jouw recept ook op de blog mag verschijnen.

 

Deel dit artikel