Je eigen lichaam is 60x sterker dan morfine

Je eigen lichaam is 60x sterker dan morfine

10 min. leestijd

Louis

Louis Zantema

5 januari 2020

Louis is GZ-Psycholoog met een grote passie voor gaming. Een speltraining die therapie biedt is het meest waardevolle wat je dan kunt ontwikkelen: juist voor pijnklachten, die zich op het interessante snijvlak van lichaam en geest bevinden. Zijn streven is zichzelf als therapeut overbodig te maken.

Je zenuwstelsel is continu bezig zichzelf van alles te regelen. Daarbij maakt je lichaam allerlei stoffen aan om ook pijn te reguleren. Onderzoekers ontdekten dat ons eigen lichaam tot wel 60x(!) keer beter in staat is pijn te verminderen dan de sterkste pijnstillers! Ons eigen lichaam en geest bieden dus enorm veel mogelijkheden als het gaat om het reguleren van pijnklachten.

Dat verklaart ook waarom veel mensen geen pijnklachten hebben, terwijl we dit misschien wel zouden verwachten. In een hele grote studie naar lage rugklachten bijvoorbeeld, vonden onderzoekers dat er geen samenhang was tussen schade in de rug en pijnklachten

Sterker nog, het is onderzoekers nog niet gelukt om de samenhang tussen bepaalde schade in het lichaam en pijnklachten aan te tonen. 

Gevaarprikkels

Dat klinkt vreemd, maar is eigenlijk wel logisch als we weten hoe pijn ontstaat. Door ons lichaam reizen, over de zenuwbanen, de hele dag door prikkels. Deze prikkels waarschuwen voor mogelijk ‘gevaar’. Al deze gevaarprikkels reizen door je lichaam naar de hersenen. In de hersenen wordt besloten of de prikkels worden omgezet in gevaar.

Het interessante is, dat de hoeveelheid gevaarprikkels niet bepaalt hoeveel pijn er wordt gevoeld! Zo ontdekten onderzoekers dat er veel gevaarprikkels ontstaan als je een warme knoop op je vinger drukt, terwijl dit niet pijn doet. Wanneer ze met een naald in de vinger prikken, ontstaan er minder gevaarprikkels, maar doet dit wel pijn! 

De hersenen besluiten dus of ze gevaarprikkels willen omzetten in pijn, of niet. De hersenen zullen dus een inschatting maken van hoe gevaarlijk iets is, en dan besluiten of ze pijn maken. En omdat een scherpe naald gevaarlijker is dan een knoop, maken de hersenen bij de naald wel pijn. Ondanks dat er minder gevaarprikkels waren! 

Hoe je pijnstillende stoffen zelf aan kunt maken

Als we iets met ons eigen pijn willen doen, zullen we de hersenen blijkbaar moeten leren dat er geen gevaar is. Dat kan op veel verschillende manieren, en op deze blog zul je regelmatig nieuwe oefeningen en tips aantreffen. Een paar van de meest belangrijke strategieën vind je hieronder:

 

1. Blijf in beweging

Blijf bewegen, en breid je bewegingen ook langzaam uit. Je hersenen leren het beste af dat er gevaar is wanneer jij minder luistert naar de pijn. Doe dit in kleine stapjes, of met hulp van een therapeut of coach. En, je hersenen maken endorfines aan als je beweegt, die pijn remmen.

 

2. Besteed zo weinig mogelijk aandacht aan pijn

Probeer je aandacht ergens naar andere zaken te verleggen als je pijn hebt,  of merkt er veel mee bezig te zijn. Hoe minder aandacht de pijn krijgt, hoe meer het naar de achtergrond verschuift.

 

3. Plezier

Als er een gevoel is waar pijn niet tegen kan is het wel plezier. Hoe meer plezier je hebt, hoe minder ruimte er over blijft voor de pijn. Geluksstoffen die in je brein vrijkomen helpen bij pijn en zorgen ervoor dat je hersenen sneller nieuwe verbindingen aanmaken.

 

4. Kennis en geduld

Pijnklachten verschijnen niet zomaar, en verdwijnen (dus) ook niet zomaar. Weten hoe pijn werkt is een bewezen effectieve strategie in het verminderen van pijn. Het duurt alleen wel even. Blijf je verdiepen in pijn, en raak niet ontmoedigd wanneer het even niet wil, of de pijn juist een tijdje erger wordt. Bedenk je dat jouw pijn terug zal vechten wanneer je de strijd aangaat. Jouw pijn denkt jou terecht te beschermen, en zal er alles aan doen om dat zo te houden wanneer je er zelf mee aan de slag gaat. De aanhouder wint! 

Deel dit artikel