Je brein trainen om je pijn te beïnvloeden

Je brein trainen om je pijn te beïnvloeden

5 min. leestijd

Louis

Louis Zantema

6 April 2020

Louis is GZ-Psycholoog met een grote passie voor gaming. Een speltraining die therapie biedt is het meest waardevolle wat je dan kunt ontwikkelen: juist voor pijnklachten, die zich op het interessante snijvlak van lichaam en geest bevinden. Zijn streven is zichzelf als therapeut overbodig te maken.

Hoe komt het dat sommige mensen altijd ‘under control’ lijken? Wat doen mensen die hun eigen pijn kunnen regelen anders? Het heeft alles te maken met het emotionele deel van ons brein. En het mooie is, ook jij kunt leren meer controle te krijgen over dit deel van het brein!

Het is goed om iets meer te weten over dit deel van het brein. Het emotionele deel van ons brein maakt de hele dag door beslissingen, zonder dat wij dat bewust merken. Het wordt dan ook wel beschouwd als een deel van het ‘onderbewuste’. 

Het emotionele brein maakt vaak beslissingen op basis van eerdere ervaringen. Bij chronische pijn kan het daar mis gaan. Zo kan het voorkomen dat het emotionele brein steeds maar ‘GEVAAR!!’ blijft roepen, terwijl er geen echt gevaar (meer) dreigt. 

Je kunt het emotionele brein vergelijken met een rookmelder. Er is ooit brand geweest en de rookmelder deed zijn werk. Wanneer de brand geblust is, merk je dat de rookmelder steeds maar afgaat. Hij is te gevoelig, en gaat al af wanneer je een eitje staat te bakken! 

Bij chronische pijn is jouw rookmelder voor pijn, in het emotionele brein, ook te gevoelig geworden! Het alarm gaat op de meest onwaarschijnlijke momenten af, en jij voelt steeds pijn.

Gelukkig zijn er technieken om jouw interne rookmelder weer bij te stellen. Let wel op, dit is een lang proces. Het aanpassen van je emotionele brein kost vaak weken dagelijks oefenen. Maar het kan! 

Hieronder vind je een oefening die kan helpen jouw emotionele brein te herstellen, waardoor het minder vaak ‘GEVAAR!’ gaat roepen. Doe de oefening minstens een keer per dag, en hou vol! Meestal duurt het een week of twee voordat je resultaat merkt, maar sommige mensen merken direct al verschil.

 

 

Deel dit artikel