Honger en pijn – meer overeenkomsten dan je denkt

Honger en pijn – meer overeenkomsten dan je denkt

8 min. leestijd

Louis

Louis Zantema

5 januari 2020

Louis is GZ-Psycholoog met een grote passie voor gaming. Een speltraining die therapie biedt is het meest waardevolle wat je dan kunt ontwikkelen: juist voor pijnklachten, die zich op het interessante snijvlak van lichaam en geest bevinden. Zijn streven is zichzelf als therapeut overbodig te maken.

Op het eerste gezicht lijken pijn en honger weinig met elkaar te maken te hebben. Als je verder kijkt, zijn er heel wat overeenkomsten! Door dit soort vergelijkingen te leren kennen, wordt het makkelijker om te zien hoe je jouw pijn positief kunt beïnvloeden.

Laten we beginnen. 

1. Pijn en honger zijn beide ‘waarschuwingssystemen’ van ons lichaam. 

Honger waarschuwt ons voor een dreigend tekort aan voedingsstoffen.

Pijn waarschuwt ons voor dreigende schade.

Let op, bij beide staat ‘dreigend’. Pijn en honger ontstaan beide voordat we echt in de problemen komen. Zouden we pas honger krijgen als we een tekort aan voeding hebben, dan komt de waarschuwing te laat. Zouden we pas pijn bij schade krijgen, dan zou de waarschuwing ook te laat komen! Je wil je hand van de kachel halen voordat er echte schade is. Beide systemen zijn als een alarm: ze waarschuwen voordat er grote problemen ontstaan. 

2. Pijn en honger kunnen beide verstoord raken. 

Iemand kan ‘chronische honger’ hebben, zonder een tekort aan voeding. 

Iemand kan ‘chronische pijn’ hebben, zonder schade in het lichaam.

Er zijn genoeg mensen, misschien jij zelf ook wel, die veel meer honger hebben dan ze zouden willen. Die genoeg voedingsstoffen binnen hebben gekregen, of misschien overgewicht hebben, maar waarvan hun hersenen toch nog aangeven dat ze honger hebben. Het honger-systeem is verstoord geraakt. Hetzelfde gebeurt met pijn, het komt vaak voor dat er geen schade in het lichaam (meer) te vinden is, maar dat het pijn-systeem nog steeds blijft waarschuwen! 

3. Je kunt je aan een schema houden om het systeem weer te herstellen. 

Om het hongersysteem te herstellen is een dieet nodig.

Om het pijnsysteem te herstellen is een activiteiten schema nodig.

Als het hongersysteem van iemand niet meer goed werkt, heeft iemand dus meer honger heeft dan nodig gezien de voedingsstoffen. Het slechtste advies wat je iemand dan kunt geven, is: ‘Eet wanneer je honger hebt.’ Het gevolg is namelijk dat iemand teveel zal gaan eten. Juist dan is een dieet nodig, of zal iemand juist een periode opzettelijk minder, of andere voeding, moeten eten om het hongergevoel te verminderen. Maar, ga ook niet ineens veel te weinig eten!

Als het pijnsysteem niet meer goed werkt, is het slechtste advies dat je kunt geven: ‘Beweeg weinig, vooral als je pijn hebt.’ Het gevolg is namelijk dat je hersenen er van overtuigd raken dat er iets mis is (want waarom zou je anders minder bewegen) en ze maken meer pijn aan! Je zou kunnen zeggen dat iemand een ‘beweeg-dieet’ nodig heeft. Een schema waarin staat hoe je jouw beweging op kunt bouwen. Ga dus ook niet ineens flink sporten, bouw het rustig op. 

Misschien kun je nog wel een aantal alarmsystemen bedenken in jouw lichaam? Werken deze op een vergelijkbare manier?

 

Deel dit artikel