Hoe kan Virtual Reality pijn veranderen?

Hoe kan Virtual Reality pijn veranderen?

4 min. leestijd

Louis

Louis Zantema

5 januari 2020

Louis is GZ-Psycholoog met een grote passie voor gaming. Een speltraining die therapie biedt is het meest waardevolle wat je dan kunt ontwikkelen: juist voor pijnklachten, die zich op het interessante snijvlak van lichaam en geest bevinden. Zijn streven is zichzelf als therapeut overbodig te maken.

Misschien ken je virtual reality brillen wel. De vaak grote brillen die je opzet om ineens in een ‘andere digitale wereld’ te zijn. De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan, hoe virtual reality bij pijn kan werken.

Over pijn

Even terug naar pijn eerst: In onze hersenen zit een alarmsysteem. Op het moment dat het alarm af gaat, voel jij pijn. Bij chronische pijn gaat dat alarm te vaak, en te snel af. Vaak zonder goede aanleiding. Of en hoeveel pijn je voelt, hangt van heel veel dingen af:

- Hoe je in je vel zit
- Eerdere ervaringen met pijn
- Gedachten die je hebt over pijn en de oorzaak
- Waar je aandacht op dat moment is
- Aanleg om sneller pijn te voelen
- En nog veel meer…

Hoe Virtual Reality het alarmsysteem kan bijsturen

Het interessante is: Op veel van deze dingen kan virtual reality invloed hebben. De aandacht kan bijgestuurd worden, je kunt ontspannen in virtual reality en het alarmcentrum er zelfs van overtuigen dat er minder gevaar is! Het alarmsysteem is in sommige opzichten niet zo ‘slim’, en gelooft bijna alles wat het ziet. Wanneer je in virtual reality aan je eigen pijn kunt werken, kan het alarmsysteem van de pijn zichzelf dus echt aanpassen.

Welk effect dat kan hebben? Hieronder zie je een kort filmpje dat deze week op TV verscheen om daar een indruk van te krijgen!

Deel dit artikel