Het beest in je brein

Het beest in je brein

6 min. leestijd

Louis

Louis Zantema

14 April 2020

Louis is GZ-Psycholoog met een grote passie voor gaming. Een speltraining die therapie biedt is het meest waardevolle wat je dan kunt ontwikkelen: juist voor pijnklachten, die zich op het interessante snijvlak van lichaam en geest bevinden. Zijn streven is zichzelf als therapeut overbodig te maken.

Het is misschien wat een vreemde titel - het beest in je brein. Maar het is een vergelijking die bij pijn wel vaak wordt gemaakt. Chronische pijn heeft namelijk best wel veel eigenschappen die overeenkomen met een vals beest….

Het grommende beest

Stel dat je op een dag een schattig klein wolfje tegenkomt. Je besluit het wolfje in huis te nemen. Al snel blijkt hij vlees heel lekker te vinden, dus geef je hem veel vlees. 

Hij groeit en groeit en begint steeds meer een echte wolf te worden. De schattigheid gaat er wat vanaf. Als hij honger heeft begint hij te grommen. Hij heeft steeds meer nodig.

Tot de wolf jou op een dag de baas wel lijkt. Je voelt je niet veilig in je eigen huis. De wolf is een beest geworden. Hij neemt nergens genoegen meer mee en blijft grommen en huilen, wat je ook probeert. Het is compleet uit de hand gelopen…

protective brain

Het beest in jouw brein

Je kunt pijn vergelijken met de wolf. Pijn is normaal gesproken goed voor ons. Het voelt niet fijn, maar maakt dat we ons aanpassen. Misschien doen we even wat minder, of nemen we pijnstillers. Als de pijn blijft, gaat hij zich steeds meer als de wolf gedragen. Ook als je veel rust neemt, blijf je pijn voelen. Je moet steeds meer medicijnen nemen, maar de pijn blijft of voel je zelfs door de medicatie heen… Kortom: Jouw pijn is een grommend beest geworden die niet meer weg wil gaan en zich niet zomaar meer laat temmen.

Het beest temmen

Gelukkig zijn er manieren om het beest toch weer te temmen! Dat gaat niet altijd makkelijk en heeft tijd nodig, maar het kan! Met Reducept, en bij deze blogs, train je jouw gevoel, aandacht, gedachten en gedrag. Allemaal onderdelen van het pijnbeest. 

In dit filmpje wordt goed uitgelegd hoe pijn op een beest lijkt en hoe we samen vooruitgang kunnen boeken. (Je kunt Nederlandse ondertiteling aanklikken). 

Deel dit artikel