De Positieve Spiraal

De Positieve Spiraal

7 min. leestijd

Louis

Louis Zantema

23 April 2020

Louis is GZ-Psycholoog met een grote passie voor gaming. Een speltraining die therapie biedt is het meest waardevolle wat je dan kunt ontwikkelen: juist voor pijnklachten, die zich op het interessante snijvlak van lichaam en geest bevinden. Zijn streven is zichzelf als therapeut overbodig te maken.

Hoe voorkom je in een negatieve spiraal te raken als je lange tijd pijn hebt? En hoe kun je in een positieve spiraal komen, om je leven juist steeds een beetje beter te maken? Lees het in deze blog!
 

De positieve spiraal

Deze blog is het vervolg op mijn vorige blog. In deze blog deed je een oefening om te bepalen wat jij belangrijk vindt in het leven. Vervolgens heb je, als het goed is, ook gekeken hoe tevreden je bent met de verschillende onderdelen van jouw leven. Heb je de oefening nog niet gedaan? Dan raad ik aan om toch eerst de vorige blog nog even te lezen! En ook de oefening te doen natuurlijk ;)

 Waar zit het verschil?

Dan komt nu het belangrijkste. Kijk naar de lijst die je hebt opgesteld. Als het goed is, zijn sommige zaken in het leven belangrijker voor je dan andere zaken. Maar, je zult ook zien dat je met bepaalde onderdelen minder tevreden bent dan met andere. Waar zitten bij jou de grootste verschillen? Wat vind je wel belangrijk, maar waar ben je eigenlijk helemaal niet tevreden mee?

positieve-spiraal-oefening

Snelle verandering werkt zelden

Een positieve spiraal heet niet voor niks ‘spiraal’. Een spiraal gaat langzaam omhoog. Anders had het wel de positieve raket geheten, waarmee je in 10 seconden je hele leven weer op orde zou hebben. Helaas lijkt deze (nog) niet te bestaan. Helaas moeten we het dus een beetje langzaam en uitgebreid aanpakken….

De rest van de oefening!

Kies een van de gebieden van je leven waar je van vindt dat verandering het meest nodig is. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat je gezondheid heel belangrijk vindt (een 9), maar dat je er helemaal niet tevreden mee bent (een 3). Dat is een groot verschil. 

Denk even na hoe je leven eruit zou zien als je wel tevreden zou zijn met jouw gekozen onderdeel. Denk er niet te lang over na, want het volgende is veel belangrijker: Schrijf op wat er aan je leven veranderd zou zijn om 1 punt meer tevreden te zijn met dit thema. Waarom maar 1 punt? Omdat snelle verandering niet werkt! Je kunt beter bedenken hoe je een kleine stap vooruit kunt maken, dan meteen te verwachten dat je hele leven op orde is. Pas wanneer je 1 punt meer tevreden bent, ga je verder!

Met de methode hierboven kun je makkelijker een thema kiezen waar je je op richt. Ook wordt het makkelijker om te bepalen welke stappen je als eerst zou willen zetten. Benieuwd hoe je vol kunt houden? Lees dan deze tips - 8 Tips om vooruitgang te behouden.

Deel dit artikel