De pijn weg relaxen

De pijn weg relaxen

6 min. leestijd

Louis

Louis Zantema

24 April 2020

Louis is GZ-Psycholoog met een grote passie voor gaming. Een speltraining die therapie biedt is het meest waardevolle wat je dan kunt ontwikkelen: juist voor pijnklachten, die zich op het interessante snijvlak van lichaam en geest bevinden. Zijn streven is zichzelf als therapeut overbodig te maken.

Wat hebben pijn en ontspanning met elkaar te maken? Op het eerste gezicht misschien niet bijzonder veel, maar er zit meer achter. Er zijn twee belangrijke redenen dat spanning pijnklachten kan verergeren:

1. Je zenuwstelsel reageert anders als je gespannen bent.

2. Spanning kan makkelijk tot (te lange) spierspanning leiden.

Laten we beginnen bij het eerste punt. Ons zenuwstelsel werkt anders wanneer we gespannen of ontspannen zijn. Simpel gezegd zorgt het lichaam ervoor dat gevaarprikkels (de prikkels die pijn kunnen veroorzaken) makkelijker naar ons hersenen kunnen reizen als we gespannen zijn. Ook zullen ons hersenen eerder besluit pijn aan te maken als we gespannen zijn. Ze zijn sneller geneigd ‘GEVAAR!’ te roepen als de spanning of stress groot is. Ontspanning zorgt er dus voor dat er minder gevaarprikkels naar de hersenen reizen (ze worden eerder in het lichaam al tegengehouden) en dat de hersenen minder sterk reageren op gevaarprikkels. Dubbele winst dus! 

weg relaxen

Het tweede punt, is dat spanning en stress makkelijk tot (lange) spierspanning leiden. Bijna iedereen heeft wel kwetsbare plekken in het lichaam, die bij spanning snel ‘opspelen’. Last van de schouderbladen, onderrug, bekken, of soms juist in het gezicht of de kaken. Vaak zijn dit plekken die onbewust aangespannen blijven als we spanning ervaren, waarbij de overmaat aan spierspanning de spier uitput en voor pijn zorgt. 

Drie manieren om te ontspannen

Genoeg reden om ons zenuwstelsel en spieren goed te blijven onderhouden! Dat zou je op de volgende manieren kunnen doen:

1. Beginnen met het regelmatig doen van ontspanningsoefeningen. Een toegankelijke en goede oefening om spanning in het lichaam aan te pakken kun je hier vinden.

2. Bewust ontspannen activiteiten inplannen. Een wandeling tussendoor, koffie met een goede vriend, even rust nemen – ook wanneer je het gevoel hebt nog van alles ‘te moeten’. 

3. Meedoen aan een cursus of groep waar ontspanning een grote rol speelt. Yoga bij je sportschool of buurthuis, een cursus mindfulness, of werken aan ontspanning met je fysiotherapeut. 

Deel dit artikel