Beter verhaal, beter leven

Beter verhaal, beter leven

8 min. leestijd

Louis

Louis Zantema

5 januari 2020

Louis is GZ-Psycholoog met een grote passie voor gaming. Een speltraining die therapie biedt is het meest waardevolle wat je dan kunt ontwikkelen: juist voor pijnklachten, die zich op het interessante snijvlak van lichaam en geest bevinden. Zijn streven is zichzelf als therapeut overbodig te maken.

Welk verhaal heb jij over jezelf? Over jouw leven, problemen? Is het een verhaal waarin je de controle kwijt bent, of juist hebt? Kun je iets aan jouw pijn doen, of is het wachten op anderen?

Iedereen heeft een verhaal over zichzelf. Het is ons verhaal over wie we zijn.  Een groot en lang verhaal, over eigenschappen, vaardigheden, mogelijkheden en onmogelijkheden.

Vaak denken we dat dit verhaal ‘echt’ is. Iemand kan zichzelf slim vinden, omdat hij gestudeerd heeft. Stoer, omdat hij spierballen heeft, of juist waardeloos, omdat hij net zijn baan kwijt is geraakt. 

Het verhaal klopt niet

Het interessante is, dat het verhaal over jezelf helemaal niet ‘echt’, of objectief, is. Het is wat we onszelf vertellen, als waarheid aannemen. Vaak gepasseerd op wat anderen zeiden (misschien herken je wel iets van wat je ouders  zeiden in de oordelen over jezelf). Maar, iemand kan zomaar besluiten het verhaal te veranderen. Iemand die zichzelf waardeloos vindt, kan besluiten dat dit niet het geval is. Het zal niet vanzelf gaan (denken gaat vaak vanzelf, en als iemand lang denkt waardeloos te zijn, kan dat best diep zitten), maar het kan.

Je verhaal veranderen, kan nogal wat voordelen opleveren. Het kan ervoor zorgen dat je dingen durft te doen, waarin je je nu geremd voelt. Dat je dromen durft na te streven, waar je je nu niet goed genoeg voor voelt. Want, ineens ben je wel goed genoeg, heb je wel genoeg lef, of heb je besloten je leven niet langer te laten leiden door ‘maar wat als’ scenario’s.

Jouw verhaal over jouw pijn, is een klein, of misschien inmiddels groot, verhaal. Hoe ziet jouw verhaal er uit? Volg mogelijkheden, of onmogelijkheden? Misschien als een sprookje, wachtend op die ene dag dat de oplossing zich zal voordoen (de witte prins in de operatiekamer? De magische pil?). Heb je zelf de sleutel tot succes, of is er een vervelende poortwachter die jouw sleutel heeft?

Verhalen die wel werken

Hoe zou je willen dat jouw verhaal er uit komt te zien? Als het om pijn gaat, is er in ieder geval genoeg onderzoek gedaan naar verhalen die mensen verder helpen. Mocht je van verhaal wisselen, dan kun je hier gebruik van maken:

 

– Optimisme: Een verhaal met positieve verwachtingen in de toekomst, levert meer positiviteit in de toekomst op!

– Zelf sturen: Een verhaal waarin jij zelf de besluiten neemt, de stuurman van je eigen leven bent, levert sneller resultaat.

– Zelfwaardering: Een verhaal waarin je jezelf positief waardeert (in plaats van overmatig zelfkritisch te zijn), leidt tot betere resultaten. 

– Ja, maar: Door ‘ja, maar-en’ te verbieden in je verhaal, ben je een stuk sneller waar je wil zijn. 

– Vergelijk met jezelf: Vergelijk je vooruitgang niet met anderen, maar met jezelf. Maak een verhaal over jouw vooruitgang en vergelijk jezelf met jezelf, niet met anderen.

 

Deel dit artikel