Aandacht aan je lichaam geven: Hoe verder

Aandacht aan je lichaam geven: Hoe verder

4 min. leestijd

Louis

Louis Zantema

5 januari 2020

Louis is GZ-Psycholoog met een grote passie voor gaming. Een speltraining die therapie biedt is het meest waardevolle wat je dan kunt ontwikkelen: juist voor pijnklachten, die zich op het interessante snijvlak van lichaam en geest bevinden. Zijn streven is zichzelf als therapeut overbodig te maken.

Deze week stond in het teken van aandacht geven aan het lichaam. Vooral door het toepassen van een oefening uit de mindfulness, de bodyscan. 

Waarom aandacht werkt

Het geven van aandacht aan pijn is en van de meest moeilijke dingen die er is. Het is veel makkelijker om pijn te negeren, boos tof verdrietig e zijn vanwege pijn en pijn zoveel mogelijk uit de weg te gaan. 

Ook hier is de eerdere vergelijking van de ruzie weer goed. Als je ruzie hebt, is het makkelijker om die persoon te negeren en de schuld bij hem of haar te leggen. Het is moeilijk om te kijken wat je zelf anders had kunnen doen en in gesprek te gaan. Maar het is ook de enige manier om uit de ruzie te komen.

Verder vanaf hier

Mocht het je gelukt zijn deze week een aantal keren te oefenen met de bodyscan, dan is dat een goed begin! Als het goed is, is het erg moeilijk en hard werken om zo’n oefening te doen en vol te houden. Beter leven met pijn is hard werken. Maar je hebt de eerste stappen in het oplossen van de ‘ruzie’ met je alarmsysteem gezet.

Tijd om je verder te verdiepen in mindfulness. Dat kan onder andere met de volgende apps:

De Mindfulness App (Nederlands)
Headspace (Engels)
Tencent Happier  (Engels)

Of via een trainer bij jou in de buurt.

 

Deel dit artikel