5 strategieën om uit het pijndoolhof te komen

5 strategieën om uit het pijndoolhof te komen

7 min. leestijd

Louis

Louis Zantema

5 januari 2020

Louis is GZ-Psycholoog met een grote passie voor gaming. Een speltraining die therapie biedt is het meest waardevolle wat je dan kunt ontwikkelen: juist voor pijnklachten, die zich op het interessante snijvlak van lichaam en geest bevinden. Zijn streven is zichzelf als therapeut overbodig te maken.

 

Een van de vervelende sociale bijwerkingen van pijn, is dat iedereen er iets van vindt. Zeker als de pijn jaren aanhoudt, zijn er talloze mensen die er iets van de vinden hebben:

– Medisch specialisten, waarbij de kans groot is dat iedere specialist een andere uitleg geeft, of zelfs andere diagnoses hanteert.

– Vrienden en familie, die een goede steun kunnen zijn, soms teveel werk uit handen nemen en/of je niet begrijpen.

– Kennissen, waarbij het type ‘dat had die-en-die ook en die heeft toen dit-en-dat gedaan’ erg vermoeiend kan zijn.

– En misschien nog wel psychologen of coaches, die vertellen. Dat het een kwestie van accepteren is.

En zo gaat het rijtje nog wel even door. Nu is het niet zo dat niemand bijdraagt of helpt aan jouw pijn. Echter, een van de nadelen van zo veel betrokkenheid is dat je zelf het gevoel kunt krijgen niet meer goed te weten wat je moet doen aan jouw pijn.

Stuurloos op zee

Het is te vergelijken met een schip, dat in een storm op zee vaart. Stuurloos door de harde wind en hoge golven kan er geen koers worden uitgezet. Het schip wordt heen en weer geslingerd zonder dat er resultaat wordt geboekt.

 

Nu is de vergelijking misschien wat sterk, maar je zou zelf na kunnen gaan: in hoeverre word ik in mijn leven ‘heen en weer geslingerd’ tussen verschillende meningen, hulpverleners en misschien zelfs je eigen gedachten over hoe je uit de negatieve spiraal van pijn komt… In hoeverre maakt dat het lastiger om te bepalen wat nog goed is, wat je helpt omgaan met pijn?

Het stuur terugwinnen

Belangrijkste nadeel van alle meningen en adviezen is dat het moeilijk is verder te komen. Zonder een besluit te nemen, een richting te kiezen die mogelijk vooruitgang betekent, gaat er niet iets veranderen. Maar, hoe kies je richting om uit pijn te komen?

 

– Bedenk dat je zelf besluiten kunt, en moet nemen. Je kunt zelf kiezen waar je jouw tijd, aandacht, of misschien zelfs geld aan besteed. 

 

– Stel jezelf lastige vragen: Wat wil ik bereiken? Op welke manier? Wat heb ik er voor over?

 

– Kies een richting, behandelaar of methode die je aanspreekt. Het hebben van positieve verwachtingen en gevoelens is ontzettend belangrijk bij de uitkomst van een behandeling. 

 

–  Blijf een tijdje vasthouden aan de keuze! Sommige ontwikkelingen hebben tijd nodig. 

 

– Wat zijn de voor- en nadelen van verschillende behandelingen? In deze blog kun je daar ook meer over lezen. 

Deel dit artikel