Waarom schade goed voor je is

Waarom schade goed voor je is

6 min. leestijd

Louis

Louis Zantema

5 januari 2020

Louis is GZ-Psycholoog met een grote passie voor gaming. Een speltraining die therapie biedt is het meest waardevolle wat je dan kunt ontwikkelen: juist voor pijnklachten, die zich op het interessante snijvlak van lichaam en geest bevinden. Zijn streven is zichzelf als therapeut overbodig te maken.

Je zenuwstelsel heeft schade nodig om goed te kunnen werken. Je zult nu waarschijnlijk denken: ‘Maar schade is toch slecht?’. Zoals wel vaker is het antwoord ja, en nee. 

Ons lichaam steekt goed in elkaar en heeft ontzettend veel kracht om zichzelf te genezen. Elke wond of breuk geneest vaak vanzelf. Tijdens het genezen gebeurt er iets bijzonders: ons lichaam wordt vaak nog sterker dan voorheen. 

De beste vorm van ‘schade’ die ons lichaam kan oplopen, is ‘kleine schade’. Door ons lichaam uit te dagen, bijvoorbeeld door te sporten, ontstaan er op verschillende plekken kleine beetjes schade. In het herstellen van deze schade, wordt je lichaam sterker. Op deze manier groeien bijvoorbeeld spieren!

De gezonde prikkels die je zenuwstelsel nodig heeft

Hetzelfde geldt voor het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel bestaat uit de zenuwbanen, het ruggenmerg en de hersenen. Prikkels reizen door het zenuwstelsel naar de hersenen, en de hersenen besluiten of ze pijn gaan aanmaken van de prikkels die aankomen. 

 

Wil het zenuwstelsel goed werken, dan is het belangrijk dat het op de juiste manier actief wordt gehouden. Eigenlijk net als een spier. Je wil een spier niet te veel en niet te weinig belasten. Zo wil je je zenuwstelsel niet te veel, en niet te weinig, belasten.

 

Een mooi voorbeeld van pijn bij te weinig belasting, is fantoompijn. Bij fantoompijn voelt iemand pijn in een deel van het lichaam dat er niet meer is! Door een gebrek aan prikkels uit dit gebied, ‘verzinnen’ de hersenen zelf pijn! 

 

Een voorbeeld van pijn bij te veel belasting, is dat iemand zijn grenzen volledig negeert. Het hele huis schoonmaken, terwijl iemand de afgelopen weken bijna niks heeft kunnen doen. Na zo’n inspanning krijgt het zenuwstelsel te veel te verduren, wat je pijnprobleem groter maakt. 

 

De kunst is om je zenuwstelsel genoeg te belasten om sterker te worden. Door je activiteiten en belasting op je lichaam langzaam uit te bouwen. Neem als uitgangspunt de hoeveelheid activiteit van de afgelopen 2 weken als je gaat opbouwen. Breid je activiteiten langzaam uit, je vindt daarvoor op deze blog ook nog enkele voorbeelden. 

Deel dit artikel