Pijn en Negatieve Gedachten: Oefening

Pijn en Negatieve Gedachten: Oefening

4 min. leestijd

Louis

Louis Zantema

5 januari 2020

Louis is GZ-Psycholoog met een grote passie voor gaming. Een speltraining die therapie biedt is het meest waardevolle wat je dan kunt ontwikkelen: juist voor pijnklachten, die zich op het interessante snijvlak van lichaam en geest bevinden. Zijn streven is zichzelf als therapeut overbodig te maken.

Hoe komt het dat negatieve gedachten je pijn erger kunnen maken? Wat kun je doen om je gedachten je te laten helpen? Deze week sta ik stil bij de rol van gedachten bij pijn. 

Negatieve Gedachten herkennen

Onderzoekers hebben in veel gevallen bewezen dat negatieve gedachten pijnproblemen erger maken. Iedereen heeft wel last van negatieve gedachten. Vaak gaan ze zo snel voorbij, dat het ‘automatische gedachten’ noemen. Ze komen in ons op, en gaan weer weg. Omdat dat zo snel gaat, kan het lastig zijn om het zelf door te hebben! 

Gedachten in een schema

De eerste stap van het veranderen van gedachten, is doorhebben welke gedachten er zijn. Hiervoor wordt vaak een hulpmiddel gebruikt, het G-schema. In dit schema kun je invullen wat je dacht en voelde, en wat er toen gebeurde. Een kort voorbeeld:

  1. Gebeurtenis: Ik werd wakker met rugpijn
  2. Gedachte: Niet weer, dit gaat nooit over
  3. Gevoel: Somber
  4. Gedrag: In bed blijven liggen
  5. Gevolg: Ik kwam te laat op mijn werk

Oefening

Vul deze week dagelijks een G-schema in. Kies een moeilijk moment op de dag, of als je er lastig een kunt bedenken een eerder moment. Schrijf het helemaal op. Je zult meer inzicht krijgen, en je bewuster worden van wat er in je omgaat op deze momenten. 

 

Deel dit artikel