Je eigen therapeut worden (6/6)

Je eigen therapeut worden (6/6)

8 min. leestijd

Louis

Louis Zantema

5 januari 2020

Louis is GZ-Psycholoog met een grote passie voor gaming. Een speltraining die therapie biedt is het meest waardevolle wat je dan kunt ontwikkelen: juist voor pijnklachten, die zich op het interessante snijvlak van lichaam en geest bevinden. Zijn streven is zichzelf als therapeut overbodig te maken.

Dit is de laatste blog post in een serie van zes, het ware verhaal van Akkies chronische pijn - en hoe ze het overwonnen heeft. Deze laatste blog vertelt de tips en trucs die Akkie gebruikte bij haar herstel.

Wat heb ik gedaan om mijn doel te bereiken

LEZEN……lezen…….:

De Pijn de Baas, van Frits Winter

Lieve Help, van Anna Rayman

Mezelf kritisch observeren: wanneer ervaar ik meer/minder pijn.

De SALAMI techniek  van Frits Winter  toepassen.

Artikelen van Boek en Steun ( facebook pagina) lezen:

Expressief schrijven

Olifantenpaadjes

Ik ben op Yin yoga gegaan en doe thuis iedere dag 2x ontspannings- ademhalingsoefeningen.

Nieuwe hobby opgepakt.

Lid geworden van een lotgenoten contactgroep.

Website: Retrain Pain lezen.

PEP cursus gevolgd en de hoofdstukken regelmatig doorlezen. Je eerst de theorie eigen maken en daarna, in je eigen tempo aan de slag.

Nawoord, door Louis Zantema

In de afgelopen twee weken heb je het inspirerende verhaal van Akkie kunnen lezen. Inspirerend voor zowel zij die aan pijn lijden, als behandelaars. Ik denk dat mensen die aan pijn lijden en hun behandelaars beide wel eens de moed in de schoenen kan zakken.

Toen ik zelf als pijnbehandelaar begon weet ik dit nog goed: ‘Hoe ga ik ooit iets veranderen aan zo’n groot (pijn)probleem?’ en ‘Wat nou als ik het mis heb, en deze pijn puur lichamelijk is?’ speelden als gedachten regelmatig in mijn hoofd om. Verhalen zoals die van Akkie bewijzen het tegendeel. Ook na lange tijd pijnklachten is er winst te behalen. Ook wanneer er een diagnose is, of een goede lichamelijke verklaring, is er winst te behalen. Het is geen makkelijke weg, en vaak ook geen korte weg. Toch, kennis en geduld, voor zowel de behandelaar als patiënt, loont.

Deel dit artikel