Brein Eigenschappen: Het Luie Brein

Brein Eigenschappen: Het Luie Brein

7 min. leestijd

Louis

Louis Zantema

5 januari 2020

Louis is GZ-Psycholoog met een grote passie voor gaming. Een speltraining die therapie biedt is het meest waardevolle wat je dan kunt ontwikkelen: juist voor pijnklachten, die zich op het interessante snijvlak van lichaam en geest bevinden. Zijn streven is zichzelf als therapeut overbodig te maken.

Als er iets is dat je hersenen liever voorkomen, is het hard werken. Onze hersenen zijn zo ‘geprogrammeerd’ dat ze het liefst de makkelijkste weg kiezen. Hersenen zijn liever lui, dan moe. Dit kwam al wat naar voren in de vorige blog over ‘automatiseren’. Doordat je hersenen taken steeds meer als vanzelf gaan uitvoeren, kost het minder energie.

Gewoontes doorbreken

De ‘luiheid’ van hersenen speelt ook mee wanneer je iets wil doen wat moeite kost. Je hersenen hebben de voorkeur voor de makkelijke en liefst bekende weg. Wat het  ontzettend moeilijk maakt om ‘automatische’ gewoontes te veranderen. Dit is een van de redenen waarom gezonder eten, stoppen met roken en meer bewegen zo moeilijk zijn vol te houden. Het kost je hersenen energie om dit bewust te doen, en je hersenen zullen lange tijd steeds maar (onbewust) aangeven dat je beter de makkelijke keuze kunt maken! Zeker wanneer je moe bent, of weinig energie hebt, is het echt moeilijk om je gewoontes naast je neer te leggen.

Dit geeft een probleem: pijn neemt toe als je het aandacht geeft. Aandacht aan pijn geven gaat vaak automatisch en wordt een gewoonte. Het doorbreken van gewoontes kost meer energie dan deze in stand houden. Het is voor de hersenen makkelijker om in de ‘pijnmodus’ te blijven zitten dan zich aan te passen.

De weg naar success

Om je pijn positief te beïnvloeden, zul je gewoontes moeten doorbreken. Dat levert dan pas vaak op de lange termijn een verandering van pijn op, waarbij er vaak ook nog momenten zijn waarop de pijn toe lijkt te nemen…Het is dus niet zo gemakkelijk om je leven met pijn zomaar even te veranderen. Waarom schrijf ik hier dan toch over? Omdat kennis over je hersenen en pijn de kans op succes vergroten. 

Stel je maar voor: wie niks van zijn hersenen afweet en denkt dat hij na drie keer wandelen en twee ontspanningsoefeningen al resultaat zou moeten zien, komt niet ver. 

Jij weet inmiddels dat het anders zit. Dat je hersenen, hoe vreemd het ook klinkt, gehecht zijn geraakt aan jouw pijn. Dat je zult moeten strijden om je hersenen het tegendeel te bewijzen. Blijf leren, lezen en oefenen. Met kennis en geduld is er een weg uit ieder doolhof te vinden. 

Tips

 

  • Nieuwe dingen ondernemen is lastig. Wat kan helpen, is dat je een nieuwe gewoonte koppelt aan een andere gewoonte. Voorbeeld: direct nadat de kinderen in bed liggen een ontspanningsoefening doen. Of: om de dag na de afwas een blokje om. 
  • Betrek anderen in je nieuwe gewoonte. Vertel erover, stel doelen, of onderneem het samen met anderen. 
  • Een beetje vreemd misschien, maar zorg ervoor dat je goed en voedzaam eet. Met een lege maag is het moeilijk beslissingen maken, en al helemaal weerstand bieden tegen slechte gewoontes. 

Deel dit artikel